11. január, 2021Igehirdetések Jöjjetek utánam, és én emberhalászokká teszlek titeket bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Miután Keresztelő Jánost elfogták, Jézus Galileába ment, és hirdette az Isten (országáról szóló) evangéliumot: „Betelt az idő, közel van az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban.”

   Amikor a Galileai-tó partján járt, látta, hogy Simon és testvére, András, akik halászok voltak, éppen hálót vetnek a tengerbe. Jézus megszólította őket: „Jöjjetek utánam, és én emberhalászokká teszlek titeket.” Azok rögtön otthagyták hálóikat, és követték őt.

   Amikor kissé továbbment, meglátta Jakabot, Zebedeus fiát, és testvérét, Jánost, amint a hálóikat rendezgették a bárkában. Őket is
mindjárt meghívta. Erre otthagyták apjukat, Zebedeust a halászlegényekkel együtt a bárkában, és követték őt.

                                                                              Márk Evangéliuma 1, 14-20

   Jézus nyilvános működésének kezdete egybeesik Keresztelő János tragikus halálával. Az átadták kifejezés Jézus szenvedésére és halálára utal. Ezzel fejezi ki, hogy Keresztelő sorsa előrevetíti Jézus szenvedését. Jézus átveszi Keresztelő igehirdetői stílusát, és ott folytatja, ahol az abbamaradt. Keresztelő jövendölése már beteljesedett. A hang elhallgatott, hogy átadja a helyét az isteni igének. A beteljesedett idő a Messiás megérkezésére vonatkozik. Az örömhírt összekapcsolja a hittel. Nemcsak hallgatni kell az örömhírt, hanem azt el is kell fogadni.

   A második rész a tanítványok toborozását mutatja be. Jézus meghívása annyira sürgető, hogy nem hagy helyet az érlelődésnek és a felkészülésnek. Nem a tanítványok keresik fel a mestert, hanem fordítva történik, a mester keresi fel lehetőség szerinti tanítványait. A meghívottaknak saját halászatuk volt, ezért a biztonságos megélhetésüket hagyták ott Jézus kedvéért. A szentírás kutatók feltételezése szerint Péter és András tudtak írni és olvasni, illetve ismerték a Bibliát. Válaszukat a követni ige fejezi ki, amely újszövetségi szakkifejezés.

   Zebedeus fiaival együtt egy belső kört alkotnak. Később ez a négyes jelenti Jézus belső körének a magját. Tanítványságuk sokba került, mert mindenüket elhagyták. Jézus nem keseredik el unokatestvére tragikus sorsa miatt, hanem még tudatosabban folytatja a küldetését. Ezt is Isten terveként tudja be. Most már a felszínre jöhet, hogy elkezdje az újszövetség nagy kalandját.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…