> Nem miattam hallatszott ez a hang, hanem miattatok - Imalánc.ro
 
17. március, 2024Igehirdetések Nem miattam hallatszott ez a hang, hanem miattatok bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben: Azok között, akik felzarándokoltak, hogy az ünnepen imádják Istent, volt néhány görög is. Ezek odamentek Fülöphöz, aki a galileai Betszaidából származott, és kérték: „Uram, látni szeretnénk Jézust.” Fülöp elment és szólt Andrásnak. Aztán András és Fülöp elmentek, és megmondták Jézusnak.

Jézus megdicsőülése, trónizációja a kereszten történik. Számára a kereszt lesz az a hely, ahol megdicsőíti az Atyát és önmagát.

Jézus ezt válaszolta: „Eljött az óra, hogy megdicsőüljön az Emberfia. Bizony, bizony, mondom nektek: ha a búzaszem nem hull a földbe, és el nem hal, egyedül marad, ha azonban elhal, sok gyümölcsöt hoz. Aki szereti életét, elveszíti azt, de aki gyűlöli életét ebben a világban, az megmenti azt az örök életre. Aki nekem szolgál, kövessen engem, és ahol én vagyok, ott lesz a szolgám is. Aki nekem szolgál, azt becsülni fogja az Atya. Most megrendült a lelkem. Mit is mondjak? Atyám, szabadíts meg ettől az órától? De hiszen éppen ezért az óráért jöttem. Atyám, dicsőítsd meg nevedet!”

Erre hang hallatszott az égből: „Megdicsőítettem, és ismét megdicsőítem.” A tömeg, amely ott állt, ennek hallatára azt gondolta, hogy mennydörgött. Mások így vélekedtek: „Angyal beszélt vele.” Jézus megmagyarázta nekik: „Nem miattam hallatszott ez a hang, hanem miattatok. Ítélet van most a világon. Most vetik ki ennek a világnak a fejedelmét. Én pedig, ha majd fölmagasztalnak a földről, mindenkit magamhoz vonzok.” Ezt azért mondta, hogy jelezze: milyen halállal fog meghalni.

János Evangéliuma 12, 20-33

A mai evangéliumi jelenetben Jézust idegenek keresik. Szeretnék látni Őt, beszélgetni szeretnének Vele, de valamiért más témára tereli a beszélgetést. Mintha már nem érzékelné rendesen a környezetét. Megrendül belsejében, mert tudatában vannak annak, hogy egy fontos fordulópont következik be az életében. Elérkezett egy olyan ponthoz, amikor már nincs visszaút.

Az órája közel, amikor a kereszt és a feltámadás által meg fog dicsőülni. Az apostolok közbenjáró szerepe kerül előtérbe, hiszen az emberek az ő segítségüket kérik. Jézust már nehéz megközelíteni, mert az életére akarnak törni. Ugyanakkor annak is tudatában van, hogy az emberek kíváncsiságból, szenzációhajhászásból keresik fel Őt, főleg, hogy meg nem tűrt személy lett belőle, még jobban érdeklődnek iránta. Talán nem akarja kielégíteni kíváncsiságukat, mert most komolyabb dolgokkal kell foglalkoznia.

Jézus megdicsőülése, trónizációja a kereszten történik. Számára a kereszt lesz az a hely, ahol megdicsőíti az Atyát és önmagát.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…