17. május, 2021Igehirdetések Nem vagyok egyedül, mert az Atya velem van bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Amikor az utolsó vacsorán Jézus elmondotta búcsúbeszédét, tanítványai megjegyezték:

„Most nyíltan beszélsz, nem hasonlatokban. Most elismerjük, hogy mindent tudsz, és nincs szükség rá, hogy valaki is kérdezzen. Ezért hisszük, hogy Istentől jöttél.”

Jézus így felelt: „Most hisztek? Eljön az óra – már el is jött –, amikor szétszéledtek, ki-ki a maga útján, és engem magamra hagytok. De én nem vagyok egyedül, mert az Atya velem van.

Mindezt azért mondtam nektek, hogy békességet találjatok bennem. A világban üldözést szenvedtek; de bízzatok! Én legyőztem a világot.”

János Evangéliuma 16, 29-33

     Jézus feltárja tanítványai előtt a küszöbön álló szétszéledésüket. A negyedik evangélium azonban nem említi az apostolok menekülését, hiszen János apostol a kereszt alatt áll Jézus anyjával és Máriával. Az apostolok pedig Jeuzsálemben maradnak. Jézus kitartása azonban nem a tanítványok összetartásának eredménye, hanem a világ iránti lekötelezett szeretetének. Emberként azonban Ő is megtapasztalta a magányt, az elutasítottságot. Ezek az emberi érzések azonban nem gyengítették meg kapcsolatát az Atyával. Minden helyzetben az Atyához fohászkodott, Tőle kért segítséget és oltalmat. 

    Tanítványainak megmutatta, hogyan kell az Atya engedelmes gyermekének lenni. A kereszten is az Atyához szólt. Ez volt Jézusnak a legmélyebb és legfájdalmasabb felkiáltása. Tudta, hogy az Atya nem hagyta magára, de emberként megtapasztalta az emberi gonoszság mélységeit. Tanítványainak ismét a békéjét ajánlja fel. Saját példájára hivatkozva kitartásra és bátorságra biztatja őket. Kereszthalála csak látszólagos győzelmet jelent az ellenségeinek, de pontosan a kereszten győzte le a világ ősellenségét.

     Krisztus óta van szószólónk az Atyánál. Bajainkban, üldöztetésünkben mellettünk áll, és kitartásra, elszántságra biztat. Ő már legyőzte a világot, mi csak a kedvezményezettjei, haszonélvezői vagyunk ennek.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…