> A tanítványok beszámoltak az úton történtekről - Imalánc.ro
 
4. április, 2024Igehirdetések A tanítványok beszámoltak az úton történtekről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben: Az (Emmauszból visszatért) tanítványok beszámoltak az úton történtekről, meg arról, hogyan ismerték fel (Jézust) a kenyértöréskor.

A nyugalom az Istennel való találkozásból táplálkozik, a gonosz mindig a félelem terepén tud a legjobban érvényesülni, mert könnyeben befolyásolja ilyenkor az embereket. Ezért fontos, hogy a hit segítségével legyőzzük lelkünkben a félelmet, a nyugtalanságot.

Míg ezekről beszélgettek, egyszer csak megjelent köztük (Jézus), és köszöntötte őket: „Békesség nektek!” Ijedtükben és félelmükben azt vélték, hogy szellemet látnak. De ő így szólt hozzájuk: „Miért ijedtetek meg, és miért támad kétely a szívetekben? Nézzétek meg kezemet és lábamat! Én vagyok. Tapintsatok meg és lássátok, a szellemnek nincs húsa és csontja, de amint látjátok, nekem van.” Ezután megmutatta nekik a kezét és a lábát.

De örömükben még mindig nem mertek hinni, és csodálkoztak. Ezért így szólt hozzájuk: „Van itt valami ennivalótok?” Adtak neki egy darab sült halat. Fogta és a szemük láttára evett belőle.

Aztán így szólt hozzájuk: „Ezeket mondtam nektek, amikor még veletek voltam. Be kell teljesednie mindannak, amit rólam

Mózes törvényében, a prófétákban és a zsoltárokban írtak.” Ekkor megnyitotta értelmüket, hogy megértsék az írásokat.

Majd így folytatta: „Meg van írva, hogy a Messiásnak szenvednie kell, és harmadnap fel kell támadnia a halálból. Nevében megtérést és bűnbocsánatot kell hirdetni Jeruzsálemtől kezdve minden népnek. Ti tanúi vagytok ezeknek.”

Lukács Evangéliuma 24, 35-48

Az emmauszi úton történt jelenés után a feltámadt Jézus megjelenései folytatódnak. Az emmauszi tanítványok életében egy nagy fordulat történt. Most már nem akarnak eltávolodni Jeruzsálemből, ahol Jézus kereztrefeszítése történt, hanem visszatérnek társaikhoz, és megosztják velük a történteket.

Jézussal nemcsak a kenyértörésben lehet találkozni, hanem az örömhírben is, hiszen akkor jelenik meg, amikor Róla beszélgetnek. De még nem jutottak el a hit győzelméig, mert a megismétlődő megjelenése alatt megijednek és félnek.

Érdekes, hogy az újszövetségben a ne féljek kifejezés 365-szor fordul elő.

Papp Lajos szívsebész professzor egyik előadásában kitér a félelem témájára, amelynek a magyar nyelvben több, mint 200 változata ismert. Szerinte a Covid és mindenféle betegség hátterében a félelem a legnagyobb faktor.

Az emmauszi tanítványok még félnek, amikor Jézus másodszor megjelent nekik. De amikor közösen az asztalhoz ülnek és együtt esznek, akkor a lelkük megnyugszik.

A nyugalom az Istennel való találkozásból táplálkozik, a gonosz mindig a félelem terepén tud a legjobban érvényesülni, mert könnyeben befolyásolja ilyenkor az embereket. Ezért fontos, hogy a hit segítségével legyőzzük lelkünkben a félelmet, a nyugtalanságot.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…