> Jézus a vízen járva közeledik - Imalánc.ro
 
30. április, 2022Igehirdetések Jézus a vízen járva közeledik bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A kenyérszaporítás napján, amikor beesteledett, Jézus tanítványai lementek a tóra.

Beszálltak a bárkába, és elindultak a tavon át Kafarnaum felé.

Már rájuk sötétedett, de Jézus még mindig nem volt velük. Erős szél fújt, és a tó háborgott. Huszonöt-harminc stádiumnyit (mintegy öt kilométert) eveztek már, amikor látták, hogy Jézus a vízen járva közeledik a bárkához.

Nagyon megijedtek. De Jézus bátorította őket: „Én vagyok, ne féljetek!”

Fel akarták venni a bárkába, de a bárka abban a pillanatban partot ért, éppen ott, ahová tartottak.

János Evangéliuma 6,16-21

A bárka motívum gyakran megjelenik a húsvét utáni evangéliumi szakaszokban. A bárka az Egyház igen erős jelképe. Kormányzója Krisztus, látható feje Szent Péter, a fenntartója pedig a Szentlélek, árboca a halál feletti győzelem jelképe: a kereszt, kormánylapátjai a két szövetség, vitorlái Krisztus szeretet, vaspántjai Krisztu parancsai, kísérői pedig a szent angyalok. Az egyházatyák szerint az Egyház egy nagy viharban hánykodó hajóhoz hasonlít, amely sok helyről jött embert szállít, és mindannyian a jó királyság városában akarnak lakni. A hajó szimbóluma először Noé idejében jelent meg, de ez még nem a közösség erőteljes szimbóluma volt.

A tanítványok bárkába szállnak, már esteledett, amikor elindultak a Kafarnaumi tengeren. Az időjárási viszonyok megromlanak, ezért ijedség vesz erőt rajtuk. A feszültséget Krisztu vízen való megjelenése oldja fel. Az ,,Én Vagyok!” kifejezés az epifániák sajátos felkiáltása. Isten megjelenésének a kifejezése. Jézus ezzel akarja biztosítani őket arról, hogy nem szellemet látnak, hanem az élő Istent. A partraszállás az egyiptomi kivonulás szimbóluma, amely a húsvéti pászka ünnepre emlékeztet, és a keresztény húsvétnak is a jelképe. Krisztussal a mi életünk bárkája is biztos kezekben van, mert nem a viharok és a hullámok kiszámíthatatlan váltakozásaitól függ, hanem az isteni gondviseléstől.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom