> Ha megtartjátok parancsaimat, megmaradtok szeretetemben - Imalánc.ro
 
2. május, 2024Igehirdetések Ha megtartjátok parancsaimat, megmaradtok szeretetemben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus így tanított az utolsó vacsorán:

Az öröm akkor teljesedik ki, amikor valaki elajándákozza magát másoknak. Ugyanakkor az Istennel való barátság által szabadulhatunk meg a lelkiismeretünk elszigeteltségétől.

„Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg az én szeretetemben!

Ha megtartjátok parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, ahogy én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében.

Ezeket azért mondtam nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök ezzel teljes legyen.”

János Evangéliuma 15, 9-11

Jézus annyira szeret minket, amennyire Őt szereti az Atya. Ez a szeretet ingyenes, mert nem vár el a másiktól semmit, hanem egyszerűen a másik jelenlétének örvend. Jézus a szeretet hősies fokát mutatta be értünk a kereszten. Ennek a feltétlen szeretetnek köszönhető, hogy szoros kapcsolaba kerülhetünk az Atyával és Krisztusnak testvérei és a mennyország örököseivé lettünk. De nem elég megmaradni ezen a szinten, hanem másoknak is tovább kell adjuk azt, amit Jézustól kaptunk.

A szeretet csak akkor lesz teljes, ha másokban gazdagodik, másokban is megtestesül. Ennek a köteléknek az eredménye a keresztény öröm. Ferenc Szentatya a mai énközpontú szomorúságról beszél, amely a kapzsiságból és a kényelmes létből, valamint az élvezetek felszínes, beteges kereséséből fakad. Ugyanakkor arra bíztat, hogy ne szűnjünk meg keresni Jézust, mert Ő mindig kitárt karokkal fogad minket.

Az ószövetség prófétáit átjárja a Messiás-várás megvalósulásának az öröme. Jézus a feltámadása után a túlcsorduló örömmel ajándékozta meg a követőit. Az apostolokat is Jézus feltámadásának a megtapasztalása után ez a végtelen öröm jellemezte. A nehézségek bizonyos szinten letörik az ember életében a boldogság szárnyait, de Ferenc pápa figyelmeztet, hogy azonban apránként lehetővé kell tenni, hogy a hit öröme még a legrosszabb körülmények között is feléledjen bennük, mint rejtett, ám szilárd bizalom: „Lelkemnek nem volt békében része, elfelejtettem a boldogságot. (…) Ezeket fontolgatom szívemben, hogy föléledjen bennem a remény: Az Úr irgalma nem fogyott el egészen; jósága és kegyelme még nem merült ki. Minden reggel újjáéled, nagy az ő hűsége” (Evangelii Gaudium, I, 6).

És ez az öröm akkor teljesedik ki, amikor valaki elajándákozza magát másoknak. Ugyanakkor az Istennel való barátság által szabadulhatunk meg a lelkiismeretünk elszigeteltségétől.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…