> Meggyőzi majd a világot a bűnről, az igazságról és az ítéletről - Imalánc.ro
 
7. május, 2024Igehirdetések Meggyőzi majd a világot a bűnről, az igazságról és az ítéletről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Búcsúbeszédében Jézus ezt mondotta tanítványainak:

Isten szándéka a világ megváltása, és nem annak elpusztítása, vagy térdre kényszerítése, leigázása.

„Most elmegyek ahhoz, aki küldött engem. Senki sem kérdi közületek: hová mégy? De mivel ezt mondtam nektek, szomorúság tölti el szíveteket.

Pedig én az igazságot mondom: Jobb nektek, ha én elmegyek, mert ha nem megyek el, a Vigasztaló nem jön el hozzátok. De ha elmegyek, majd elküldöm őt nektek.

Amikor eljön, meggyőzi majd a világot a bűnről, az igazságról és az ítéletről. A bűnről: mert nem hittek bennem. Az igazságról: mert az Atyához megyek, és már nem láttok engem. Az ítéletről: mert a világ fejedelmét már elítélték.”

János Evangéliuma 16, 5-11

A világból való elmenetelét Jézus úgy éli meg, mint egy hazatérést a mennyei Atyához. Jézus követői és a hívek nem értik meg, hogy miért kell visszatérnie az Atyához. Számukra ez szomorú hírt jelent, mert lelki mester, lelki tanácsadó nélkül fognak maradni. Jézus azonban megnyugtatja őket, hogy nem maradnak teljesen árván, mert utána elküldi nekik a Szentlelket, aki biztos tanácsadójuk és vigasztalójuk lesz. Ugyanakkor átveszi a tanítói szerepet is, mert segíti Krisztus evangéliumának a teljes megértését. Átvette láthatatlanul azoknak a vezetését, akik Jézus eltávozása után áráváknak érezték magukat.

A bűn, amelyről a Szentlélek meg fogja győzni a világot az, hogy elutasították Krisztust. Az igazság pedig, hogy Jézus valóban a Megváltó, és hogy csakis a Szenléleknek köszönhetően lehet eljutni a kinyilatkoztatás megértésére és megvallására. Ugyanakkor feltárja azt az igazságot, hogy Jézus nem elítélni jött a világot, hanem megmenteni, és az ítélet elsősorban a Gonoszra vonatkozik, és nem az emberiségre.

Ahogyan Szent II. János Pál pápa írja erről a témáról: Isten üdvözítő terve bizonyos módon kivonja az embert az ítélet alól, a kárhozat alól (Dominum et vivificantem 28.pont). Isten szándéka a világ megváltása, és nem annak elpusztítása, vagy térdre kényszerítése, leigázása.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…