> Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket - Imalánc.ro
 
12. május, 2023Igehirdetések Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

„Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket! Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint annak, aki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha megteszitek, amit parancsolok nektek.

 

   Nem mondalak titeket többé szolgának, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert mindazt, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek.

   Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket; és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt hozzatok: maradandó gyümölcsöt. Bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Azt parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást!”

                                                             János Evangéliuma 15,12-17

Jézus legfontosabb parancsa a szeretet, amely ugyanúgy érvényes az Isten felé, mint a felebarát felé is. Jézus szereteténél nincs nagyobb, mert ő nemcsak a barátaiért, hanem az ellenségeiért is életét adta. Az emberek ritkán áldozzák fel életüket másokért. Mégis Jézus a másokért való önfeláldozást tartja a szeretet legszebb gesztusának.

Jézus barátjaivá akar fogdani minket. Nem elégszik meg egy felszínes kapcsolattal, hanem minden örömét meg akarja osztani velünk. Jézus mindent megosztott velünk, amit vele kapcsolatosan tudnunk kell. A rabszolga nem tudja őszintén szeretni a gazdáját, mert az állapota nem engedi meg. Jézus nem rabszolgákat, béreseket keres, hanem igazi barátokat.

Hogyan lehetünk Jézus barátai? Úgy, hogy követjük Jézus életpéldáját. Ő tisztán megmutatta, hogy egyedül nem lehetünk boldogok. A másokért szentelt élet által egyre jobban Jézushoz hasonlítunk. Ez viszont egyedül nem működik, szükségünk van Jézus támogatására. Jézus nem az emberek szűrőjén keresztül választotta ki a tanítványait és a barátait. Ő meglátja a hernyóban a lepkét, a magban a gyümölcsöző fát.

Azt kéri, hogy ne a saját képességeinkben bízzunk, hanem benne, aki képes belőlünk a legjobbat kihozni. Életünk csak akkor teljesedhet ki, ha követjük Jézust, és általa másokat is behívunk ebbe a szeretet-kalandba. Mások befogadása által tapasztalhatjuk meg az igazi örömet. Öröm és szeretet édestestvérek, de csak Isten segítségével valósulhatnak meg. Ne csak szóval szeressünk, hanem tettel és igazsággal. (1 Jn 3,18)

Az igazi szeretet nem elsöprő, tüzes, féktelen szenvedély. Éppen ellenkezőleg. Nyugodt és mély érzés. Túltekint a külső megjelenésen, csak a belső érték vonzza. Az igaz szeretet bölcs és körültekintő, odaadása valóságos és tartós. Isten az élet hétköznapi eseményeiben vizsgáztat és próbál ki bennünket. Ezek árulják el a szív milyenségét. Az apró figyelmességek és a szívből fakadó előzékenység építik föl, mint megannyi tégla, a boldogságot.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom