26. november, 2021Igehirdetések Az én igéim el nem múlnak bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben Jézus a következő hasonlatot mondta tanítványainak:

„Nézzétek a fügefát és a többi fákat! Amikor látjátok, hogy már hajtanak, tudjátok, hogy közel van a nyár. Ugyanígy ti is, amikor látjátok, hogy mindez bekövetkezik, tudjátok meg, hogy közel van az Isten országa.

Bizony, mondom nektek: Nem múlik el ez a nemzedék, amíg mindez meg nem történik. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim el nem múlnak.”

Lukács Evangéliuma 21, 29-33

„Ég és föld elmúlnak, de az én igéim el nem múlnak” (Lk 21, 33). Jézus szavai nyomán léteznek változó dolgok és állandó dolgok a világban. Az évszakok egymás után váltakoznak, a világban is változásoknak vagyunk szemtanúi, de van egy biztos pont: Jézus szavai.

Sokan tévesen azt a következtetést vonták le Jézus szavaiból, hogy megérkezésének ideje a küszöbön áll. Az őskeresztények közül sokan mindenüket eladták, kötelességeiket elhanyagolták, mert a parúziát rosszul értelmezték. Sokan már az apostolok idejében várták a világ végét. A kereszténység megjelenését egy új korszak nyitányaként értelmezték.

Ma is léteznek olyan vészmadarak, akik azt gondolják saját magukról, hogy biztosan tudják a végidők bekövetkezésének az idejét. Ettől azonban még keresztény körökben is sokan idegenkednek.

A keresztények Isten országának siettetését az Egyház missziójának teljesítésében látták, a történelem alalkulásának nem passzív szemlélői, hanem tevékeny résztvevői maradtak. A fejlődést az erkölcsi fejlődéssel kapcsolták össze. Ma viszont ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk, amikor az emberiség az erkölcsi értékek figyelmen kívül hagyásával akar fejlődni, új civilizációt létrehozni. Sokan azt tartják, hogy az erkölcsi fejlődés gátolja a haladást. Azonban az eddigi ideológiák bukásai, mind cáfolják ezt.

A mai világban is Krisztus szavai olyan fogódzó pontok, amelyek eligazítást adnak a különböző vallási megnyilvánulások, világi eszmék, törekvések tengerében. Isten országának a várása számunkra állandó készenléti állapotot jelent, amely alkalom számunkra a krisztusi élet begyakorlására, Krisztus második eljövetelére való készülésre.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom