> Jézus Jeruzsálemben tartózkodott, bement a templomba - Imalánc.ro
 
24. november, 2023Igehirdetések Jézus Jeruzsálemben tartózkodott, bement a templomba bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Amikor Jézus Jeruzsálemben tartózkodott, bement a templomba, és kiűzte onnan a kereskedőket. Ezt mondta nekik: „Írva van: »Az én házam az imádság háza. Ti pedig rablóbarlanggá tettétek.«”

Budapesti Szent Kereszt templom – A templom az egybegyűlt közösség közös és nyilvános istentiszteleti helye, ahol a menny találkozik a földivel. A hétköznapi dolgokat kiemeli és lefoglalja Istennek és a szent szolgálatnak. A keresztény közösség találkozó helye, ahol az imádkozó személyek egymásban Krisztussal találkoznak.

Ott tanított azután mindennap a templomban. A főpapok, az írástudók és a nép vezetői az életére törtek. De nem tudták eldönteni, hogy mit tegyenek vele, mert az egész nép odaadó figyelemmel hallgatta (tanítását).

Lukács Evangéliuma 19, 45-48

A Templom megtisztításának epizódja Jézus virágvasárnapi bevonulása után történt. Jézus azért vonult be Jeruzsálembe, hogy megtisztítsa a Templomot és visszaadja annak eredeti szolgáltatását. A jeruzsálemi Templom előterében pénzváltók és állatkereskedők voltak, akik a templomba zarándokló embereknek különböző szolgáltatásokat nyújtottak.

Mivel a pogányok pénznemét nem fogadták el, ezért a pénzt be kellett váltani, mielőtt azt a templom fenntartására adományozták. Az elsőszülöttek kiváltására pedig áldozati állatokat biztosítottak. Jézus azonban helytelennek tartotta ezeket a gyakorlatokat, mert sértette a templom szentségét.

Bevonulásával a templomot megtöltötte a lélekkel, és a jelenlévőket biztosította Isten állandó jelenlétéről, amely nem a Templomhoz kötődik, hanem az emberek lelkületéhez.

A templom az egybegyűlt közösség közös és nyilvános istentiszteleti helye, ahol a menny találkozik a földivel. A hétköznapi dolgokat kiemeli és lefoglalja Istennek és a szent szolgálatnak. A keresztény közösség találkozó helye, ahol az imádkozó személyek egymásban Krisztussal találkoznak. Krisztus az új főpap és Ő mutatja be az újszövetség egyetlen és örök áldozatát.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda