> Uram, hogy lássak! - Imalánc.ro
 
20. november, 2023Igehirdetések Uram, hogy lássak! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Amikor Jeruzsálembe menet Jézus Jerikó városához közeledett, egy vak koldus ült az út szélén. Amint ez meghallotta, hogy sokan vonulnak arra, megkérdezte, mi történik.

Ha hitünk hatékony, akkor kihatással van a közösségünkre, mások életére.

Mondták neki, hogy a názáreti Jézus jön errefelé. Erre kiáltozni kezdett: „Jézus, Dávid fia könyörülj rajtam!” Akik elöl mentek, csitították, hogy hallgasson. De ő annál jobban kiáltotta: „Dávid fia, könyörülj rajtam!”

Jézus ekkor megállt, és szólt, hogy vezessék hozzá. Amikor odaért, megkérdezte: „Mit akarsz, mit tegyek veled?” A vak könyörgött: „Uram, hogy lássak!” Jézus így szólt hozzá: „Láss! Hited meggyógyított téged.” Azonnal visszanyerte látását.

Dicsőítette Istent, és követte őt. Ennek láttára az egész nép áldotta Istent.

Lukács Evangéliuma 18, 35-43

A hit fontos szerepet játszik a gyógyulásban, hiszen gyógyításai során Jézus mindig hitet követel a betegektől. A jerikói vak a hallására volt utalva, amikor meghallotta, hogy nagy menet vonul el előtte, akkor kíváncsiságból megérdeklődte, hogy minek köszönhető ez a lárma. Amikor megtudta, hogy Jézus közeledett feléje, akkor nem vacillált, hanem azonnal segítséget kért. A tömeg erre csitítani kezdte, de nem foglalkozott ezzel, mert tudta, hogy ez az egyetlen esélye.

Az életútunkon gyakran mi is belebotlunk egy-egy ilyen helyzetbe, amikor mások hangja hangosabb a miénknél, el akarnak hallgattatni minket. Ilyenkor két lehetőségünk van, vagy elhallgatunk, mert félünk, hogy erősebbek nálunk, vagy felvállaljuk a kellemetlenséget, a konfliktust és bátran kifejezzük érzésünket, gondolatainkat. Fontos, hogy merjük kimondani érzéseinket, gondjainkat, mert ezek is fontos részei a gyógyulásunknak, a felépülésünknek.

Nemcsak a vak koldusra volt hatással a gyógyulás, hanem környezetére is, amely vele együtt áldani, dicsőíteni kezdte Istent. A vak személyes gyógyulása kihatott az egész közösségre. Ugyanígy, ha hitünk hatékony, akkor kihatással van a közösségünkre, mások életére.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda