> Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát! - Imalánc.ro
 
12. november, 2023Igehirdetések Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak:

  A mennyek országa olyan, mint az a tíz szűz, akik vették lámpáikat, és kimentek a vőlegény elé. Öten közülük balgák voltak, öten pedig okosak. A balgák fogták a lámpásukat, de olajat nem vittek magukkal; az okosak azonban korsóikban olajat is vittek lámpásaikhoz.

   Késett a vőlegény, s ők mind elálmosodtak és elaludtak. Az éjszaka közepén egyszerre kiáltás hangzott: „Íme, a vőlegény! Menjetek eléje!” Erre a szüzek mindnyájan fölébredtek, és felszították lámpásaikat. A balgák kérték az okosakat: „Adjatok az olajotokból, mert lámpásaink kialvóban vannak!” Az okosak ezt válaszolták: „Nem lehet, nehogy nekünk is, nektek is kevés legyen. Inkább menjetek el a kereskedőkhöz, és vegyetek magatoknak!”

   Míg azok vásárolni mentek, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre; az ajtó pedig bezárult. Később megérkezett a többi szűz is. Így szóltak: „Uram, uram! Nyiss ajtót nekünk!” De ő így válaszolt: „Bizony, mondom nektek, nem ismerlek titeket!”
Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát!

                                              Máté Evangéliuma 25, 1-13

A szűzekről szóló példabeszéd a hű és balga szolgáról szóló példabeszéd női változata (Mt 24, 45-51). Itt is a virrasztáson és a helyes életmódon van a hangsúly. Az Énekek Énekében Isten a vőlegény, Izrael a menyasszony. A példabeszéd időnap előtt balgáknak nevezi a többi öt szűzet. Nem lehet eldönteni, hogy a szűzek a koszorúslányokat helyettesítik, vagy a vőlegényét váró menyasszonyt jelképezik. Az okos szűzek a várakozó tanítványoknak a példaképei. Bár nem a virrasztáson van a hangsúly, de mégis a készenlét fontosságára mutat.

Az olaj az élet során összegyűjtött jócselekedeteket jelképezi. Ezeket nem lehet egy éjszaka bepótolni. Ezeket csak apránként, a rendelkezésünkre álló időintervallumokban lehet becserkészni.

A balga szűzek sikertelensége az élet során elvesztegetett lehetőségeknek a következménye. Ugyanakkor mindenkori figyelmeztetés számunkra, hogy a megtérésünket, a jóra való készségünket nem hagyhatjuk az utolsó 24 órára. Az üdvösség személyes döntés, ezért nem lehet senkivel sem helyet, vagy jócselekedeteket cserélni.

Az Egyház mindig is vőlegényként gondolt Krisztusra, aki a saját életével táplálja, védelmezi és vezeti Őt. Krisztus az Egyház vőlegénye, ezért az Egyház soha nem lesz árva.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda