> Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát - Imalánc.ro
 
18. január, 2022Igehirdetések Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak:

 

A mennyek országa olyan, mint az a tíz szűz, akik vették lámpáikat, és kimentek a vőlegény elé. Öten közülük balgák voltak, öten pedig okosak. A balgák fogták a lámpásukat, de olajat nem vittek magukkal; az okosak azonban korsóikban olajat is vittek lámpásaikhoz.

   Késett a vőlegény, s ők mind elálmosodtak és elaludtak. Az éjszaka közepén egyszerre kiáltás hangzott: „Íme, a vőlegény! Menjetek eléje!” Erre a szüzek mindnyájan fölébredtek és felszították lámpásaikat. A balgák kérték az okosakat: „Adjatok az olajotokból, mert lámpásaink kialvóban vannak!”

   Az okosak ezt válaszolták: „Nem lehet, nehogy nekünk is, nektek is kevés legyen. Inkább menjetek el a kereskedőkhöz, és vegyetek magatoknak!”

Míg azok vásárolni mentek, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzőre; az ajtó pedig bezárult. Később megérkezett a többi szűz is. Így szóltak: „Uram, Uram! Nyiss ajtót nekünk!” De ő így válaszolt: „Bizony, mondom nektek, nem ismerlek titeket!”

   Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát!

Máté Evangéliuma 25, 1-13

   Az ősegyház türelmetlenül várta Krisztus második eljövetelét, pontosan ezért az evangéliumi szakasz a vőlegényt beharangozó kifejezésekkel van teletűzdelve: „íme, a vőlegény”, „menjetek elébe”, „Uram, uram! Nyiss ajtót nekünk!” Jézus itt az újszövetség vőlegényeként jelenik meg, akit nyugtalanul vár az újszövetség népe. Az okosak és a balgák is egyforma feszültséggel várják Őt, de minőségileg különbözik a várakozási stratégiájuk.

Az okosak időben gondoskodnak olajról (jócselekedetekről) a mennyei lakomára, lakodalomra. A balgák újgazdagként viselkednek, akik nem szorulnak senki tanácsára, segítségére, sőt senkinek sem akarnak segíteni, mert a várakozással töltik el az értékes idejüket. Várakozni, de hogyan? Ölbe tett kézzel? Várni az Urat sült galamb módjára?

Az okosak tevékenyen várakoznak, tudják, hogy megfelelő mennyiségű jótettekre van szükségük ahhoz, hogy bejussanak a menyegzőre. Nem vacilálnak, nem keresik a kiskapukat, hanem az ősi jó úton haladnak. Tudják, hogy életük egyetlen esélyével van dolguk, ez nem tűr kibúvókat, gyermekes kifogásokat.

Nekünk is aktívan kell várakoznunk az Úr váratlan érkezésére. A mi szempontunkból a készülődés fontosabb, mint az Úr megérkezése, mert üres kézzel, üres szívvel nem lehet méltó módon fogadni Őt. Már ma neki kell fogni a felkészülésre, mert az Úr bejelentetlenül fog érkezni. Viselkedjünk az evangéliumi okos szüzekhez hasonlóan!

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom