> Vegyétek, ez az én testem - Imalánc.ro
 
30. május, 2024Igehirdetések Vegyétek, ez az én testem bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A kovásztalan kenyerek ünnepének első napján, amikor a húsvéti bárányt feláldozzák, tanítványai megkérdezték (Jézust):

Ezen az ünnepen megköszönjük Jézusnak, hogy megszabadított a bűntől és örök üdvösségünk érdekében feláldozta önmagát.

„Mit akarsz, hová menjünk, hogy elkészítsük számodra a húsvéti vacsorát?” Erre elküldte két tanítványát ezekkel a szavakkal:

„Menjetek a városba. Találkoztok ott egy emberrel, aki vizeskorsót visz. Kövessétek őt, aztán ahová bemegy, ott mondjátok meg a házigazdának: A Mester kérdezi, hogy hol van az a szállás, ahol a húsvéti vacsorát tanítványaimmal elfogyaszthatom? Ő mutat majd nektek egy étkezésre berendezett, tágas, emeleti termet. Ott készítsétek el nekünk.”

A tanítványok elmentek, s a városba érve mindent úgy találtak, ahogy megmondta; és elkészítették a húsvéti vacsorát. Vacsora közben kezébe vette a kenyeret, megáldotta, megtörte, és ezekkel a szavakkal adta nekik: „Vegyétek, ez az én testem.”

Majd fogta a kelyhet, hálát adott, odanyújtotta nekik, és mindnyájan ittak belőle. Ő pedig így szólt: „Ez az én vérem, a szövetségé, amely sokakért kiontatik. Bizony mondom nektek: nem iszom többé a szőlő terméséből addig a napig, amíg az újat nem iszom az Isten országában.” Ezután zsoltárt énekelve kimentek az Olajfák hegyére.

Márk Evangéliuma 14, 12-16.22-26

Az utolsó vacsora előkészítése már tele van titokzatossággal, átjárja a nagycsütörtök hangulata. Az apostolokat bizonytalanság gyötri, mert még semmi biztosat nem tudnak a húsvéti vacsora előkészítésével kapcsolatosan. Érzik, hogy már nem egy hagyományos húsvéti vacsora lesz belőle, mert átjárja a meghittség, titokzatosság.

Semmi biztosat nem tudnak a megszervezésével kapcsolatosan. Jézus arról rendelkezik, hogy lépjenek kapcsolatban egy ismeretlen férfival, ő tudni fogja a részeleteket. Egy emeleti termet rendeznek be, ennek a vacsorának az elfogyasztására. Az eukarisztia reálszimbólum, mert nemcsak kifejezi a valóságot, a szeretetet, hanem meg is valósítja. Itt azonban több történik egy szokásos vacsoránál, mert itt az étel, Krisztus teste kebelezi be, fogadja be az étkezőt. Itt az étkezés elsősorban spirituális, hiszen Jézus teste és vére az apostolok lelkét is táplálja. De az étkezés itt még többet jelent, a hitet.

Aki Jézus testével és vérével táplálkozik, az a hitét növeli, táplálja. És ez a lelki táplálék azzal biztosítja számunkra az örök életet, hogy összekapcsol minket a Feltámadottal. Ezen az ünnepen megköszönjük Jézusnak, hogy megszabadított a bűntől és örök üdvösségünk érdekében feláldozta önmagát.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…