> Tanítványaival együtt hazatért - Imalánc.ro
 
20. január, 2024Igehirdetések Tanítványaival együtt hazatért bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus az apostolok kiválasztása után tanítványaival együtt hazatért (Kafarnaumba, Péter házába). Ott azonnal nagy tömeg verődött össze, úgyhogy még evésre sem volt idejük.

Minden kapcsolatban fontos a barátság, mert ez szilárdítja meg. Dávid megtapasztalta az emberi barátság mélységeit is, de az Istennel való kapcsolata mindennél fontosabb volt.

Amikor rokonai ezt meghallották, elindultak, hogy erőnek erejével magukkal vigyék, mert az volt róla a szóbeszéd, hogy eszét vesztette.

Márk Evangéliuma 3,20-21

A Gelboe hegyén vívott nagy csatában Saul is elesett. Dávid az amalekiták legyőzése után visszatérve már két napot töltött Ciklagban, midőn a harmadik napon megjelent előtte egy ember megszaggatott ruhában, porral behintett fejjel. Saul táborából jött.

Amikor Dávid elé ért, a földre vetette magát, és arcra borult. Dávid megkérdezte tőle: „Honnan jössz?” Azt felelte: „Izrael táborából menekültem.” Dávid faggatni kezdte: „Mi történt? Mondd már el!” Az pedig így felelt: „Megfutamodott a nép a harcban. Sokan elestek közülük, és meghaltak. Sőt Saul és a fia, Jonatán is elesett.”

Ekkor Dávid és az emberek, akik vele voltak, megszaggatták ruháikat. Aztán egész estig siránkozva és böjtölve gyászolták Sault, a fiát Jonatánt, meg az Úr népét és Izrael házát amiatt, hogy kard által elestek. Majd Dávid ezt a gyászdalt énekelte:

„Izrael, hegyeiden véget ért dicsőséged!
Hogyan is eshettek el ekkora hősök?
Saul és Jonatán, kik életükben úgy szerették és becsülték egymást, holtukban sem váltak el.
Sasoknál gyorsabbak, oroszlánoknál bátrabbak voltak.
Sirassátok Sault, Izrael lányai, ki titeket pompás bíborba öltöztetett, és ruhátokra arany ékszert tűzött. Ó jaj, a harcban elestek a hősök; a halmokon megölték Jonatánt! Drága voltál nekem, testvérem, Jonatán. Miattad gyász nekem az élet.
Szereteted nagyobb volt irányomban az asszonyok szerelménél.
Ó, elestek a hősök!
Elvesztek a harci fegyverek!”

Sámuel második könyve 1, 1-4.11-12.19.23-27

A jó barát ritka, mint a fehér holló. Dávid Jonatán részéről megtapasztalta az igazi barátságot, hiszen amikor Saul az életére akart törni, akkor neki köszönhette, hogy megmenekült. Jonatán még az édesapjánál is jobban szerette Dávidot. Ez a fajta szeretet túl mutat minden emberi kapcsolaton. Jonatán sorsa sajnálatos módon egyesült az édesapjáéval.

Dávid regét énekel kettőjük halála hallatán. Eltekint a múltbeli konfliktusoktól, ellenségeskedésektől, és szép emléket állít Saulnak. Megénekeli azt a szoros kapcsolatot, amely Jonatánhoz kötte. Számára ez volt az egyetlen igazi bartátság, amely a kölcsönös elfogadáson és a kölcsönös tiszteleten alapult.

Minden kapcsolatban fontos a barátság, mert ez szilárdítja meg. Dávid megtapasztalta az emberi barátság mélységeit is, de az Istennel való kapcsolata mindennél fontosabb volt. Ennek köszönhette, hogy élete nem veszett kárba, hanem termékeny és szép volt. Meg tudott bocsátani ellenségeinek, és mindig őszinte bánatot tartott.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda