> Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek - Imalánc.ro
 
25. február, 2023Igehirdetések Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Amikor Jézus egyszer Kafarnaumban járt, meglátott egy Lévi nevű vámost, aki a vámnál ült.

A meghívás ma is érvényes, Jézus keresi, felkutatja, megszólítja azokat, akik a szolgálatába akarnak állni.

Megszólította őt: „Kövess engem!” A vámos erre fölkelt, és mindenét otthagyva, követte Jézust. Lévi azután Jézus tiszteletére nagy lakomát rendezett házában. Jézussal együtt sok vámos és más ember telepedett az asztalhoz. A farizeusok és az írástudók méltatlankodva fordultak a tanítványokhoz:

„Hogyan lehet az, hogy ti a vámosokkal meg a bűnösökkel együtt esztek és isztok?”

Jézus felelt meg nekik: „Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket, hogy megtérjenek!”

Lukács Evangéliuma 5, 27-32

Lévi meghívása sokat elárul Jézus küldetésének természetéről. Ahogyan s Simon farizeus házában is a bűnös asszony alakja kerül előtérbe, úgy itt is egy társadalmilag megvetett személyi alakja kerül a központba. A vámosokat a közvélemény szigorúan elítélte, mert bérbe adták a vámot és a jutalékokból gazdagodtak meg. Jézus gyakran kerül konfliktusba gyanús személyek társasága miatt, főleg, hogy olyan személyek társaságát keresi, akiket a nép ellenségeiként kezeltek. Lévinek szakítania kell régi életével ahhoz hogy Jézus tanítványai közé kerüljön. Jézus senki kedvéért nem változtatja meg küldetésének természetét, hanem inkább visszaigazolja azt az elvet, hogy a betegeknek van szükségük orvosra. Lévit kiemeli régi életmódjából és új lehetőségeket szabadít fel számára. Ennek a szabadságnak a megtapasztalása jelenti az utat a tanítványság felé. Lévit megszabadította káros szokásaitól, és ha új távlatokat kínált fel számára. Ha ennek a meghívásnak kevesen tudnak ellenállni, hiszen még a gazdag ifjú is szomorúan távozik a felkínált lehetőség elől.

A világ ma is tele van Lévikkel, akik a megfelelő pillanatra várnak, hogy valaki megszólítsa őket, emberszámba vegye őket, és felkínálja számukra az új élet lehetőségét. Ha lenne egy ilyen valaki, de hiányában leragadnak megszokott életmódjuknál. A meghívás ma is érvényes, Jézus keresi, felkutatja, megszólítja azokat, akik a szolgálatába akarnak állni.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom