> Minden önmagában meghasonlott ország elpusztul - Imalánc.ro
 
7. március, 2024Igehirdetések Minden önmagában meghasonlott ország elpusztul bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egy alkalommal Jézus egy néma emberből űzött ki ördögöt. Amint az ördög kiment, a néma megszólalt. A nép elcsodálkozott rajta.

Az ördög szétszór, ezt jelenti a neve is, ezért akik Jézushoz csatlakoznak, azok Vele együtt gyűjtik a lelkeket az örök életre.

Egyesek azonban azt mondták: „Belzebubnak, az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket.” Mások próbára akarták tenni, és égi jelet követeltek tőle.

Jézus belelátott gondolataikba, és így szólt hozzájuk: „Minden önmagában meghasonlott ország elpusztul, és ház házra omlik.

Ha a sátán önmagában meghasonlott, hogyan állhat fönn az országa? Ti ugyanis azt mondjátok, hogy Belzebub segítségével űzöm ki az ördögöket. Ám, ha én Belzebub segítségével űzöm ki a gonosz lelkeket, a ti fiaitok kinek a segítségével űzik ki? Ezért ők lesznek a bíráitok. Ha viszont én Isten ujjával (vagyis Isten erejével) űzöm ki az ördögöt, akkor bizonyára elérkezett hozzátok az Isten országa.

Az erős ember fegyveresen őrzi házát. De birtoka csak addig van biztonságban, amíg el nem jön az, aki erősebb nála. Ez legyőzi, elveszi fegyverzetét, amelyben bízott, és szétosztja a zsákmányt. Aki nincs velem, az ellenem van; aki nem gyűjt velem, az szétszór.”

Lukács Evangéliuma 11, 14-23

Az örödög hatalmának a megdöntésével elérkezett a világba az Isten országa.

Az ellenállás nemcsak a természetfeletti világban volt tapasztalható, hanem az emberek részéről is. Sokan gyanúsan fogadták Jézus csodáit.

Jeleket kívántak Tőle, de amikor nyilvánvaló volt a csodája, akkor visszakoztak. Visszás állapot ez, amikor valaki teljesíti a kíváncsiskodó nép kívánságát, de nem elég ez számukra, hanem még többet követelnek. Jézus nem dőlt be ennek a jogtalan kérésnek, hanem a bajbajutottak, a megszállottak helyzetét tartotta szem előtt. Számára a legfontosabb a megszállott néma egészsége. Nem azért tett csodákat, hogy önmagát igazolja, hanem azért, hogy konkrét segítséget nyújtson a konkrét bajban levőknek. Kerülte az alakoskodást és a kétszínűséget, nem akart olyan személyekkel, intézményekkel azonosulni, amelyek megnehezítették a nép sorsát és üdvösségét.

Jézus Isten ujjával gyógyított, azaz a Szentlélek segítségével. Ebben az esetben Ő az erősebb, aki legyőzi a gonoszat és meghívja a kiválasztottakat. Az ördög szétszór, ezt jelenti a neve is, ezért akik Jézushoz csatlakoznak, azok Vele együtt gyűjtik a lelkeket az örök életre.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…