> Minden, ami Atyámé, enyém is - Imalánc.ro
 
25. május, 2022Igehirdetések Minden, ami Atyámé, enyém is bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz:

A szentségek kiszolgáltatásában is fontos szerepe van, mert a híveket segíti a szentségek méltó felvételére, és az üdvösségüket szorgalmazza. Komoly szerepét Jézus azzal emeli ki, hogy minden bűnt megbocsátanak, de a Lélek elleni bűnök nem nyerhetnek bocsánatot (Lk 12, 10)

„Még sok mondanivalóm volna nektek, de nem vagytok hozzá elég erősek. Amikor azonban eljön az Igazság Lelke, ő majd elvezet titeket a teljes igazságra.

Nem magától fog beszélni, hanem azt mondja el, amit hall, és a jövendőt fogja hirdetni nektek. Megdicsőít engem, mert az enyémből veszi, amit majd hirdet nektek.

Minden, ami Atyámé, enyém is. Ezért mondtam, hogy az enyémből veszi, amit majd hirdet nektek.“

János Evangéliuma 16, 12-15

Jézus nem tudott apostolainak mindent feltárni belső életéből, és nem is értették meg minden szavát és tanítását. Pontosan ezért volt olyan fontos esemény a Szentlélek eljövetele, aki a teljes igazsággal ismertette meg őket. A Szentlélek segítette őket abban, hogy megértsék, minden prófécia Jézusban teljesedett be. Az ószövetségi jövendölések összehangolását az újszövetség tanításával, csakis a Szentlélek segítségével tudták elérni. Megértették, hogy a Szentlélek kinyilatkoztatása nem mond ellent Jézus tanításával, hiszen ugyanabból a forrásból merítenek. Nem újat tanít, hanem újabb megvilágításba helyezte a próféciákat és Jézus tanítását. Fontos szerepe volt az írások értelmezésében. Ma is az Egyház a Szentlélek megvilágosító kegyelmére hagyatkozik, amikor tanít, vezet és végrehajt. A szentségek kiszolgáltatásában is fontos szerepe van, mert a híveket segíti a szentségek méltó felvételére, és az üdvösségüket szorgalmazza. Komoly szerepét Jézus azzal emeli ki, hogy minden bűnt megbocsátanak, de a Lélek elleni bűnök nem nyerhetnek bocsánatot (Lk 12, 10).

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom