> Mikor azonban egyedül volt tanítványaival, mindent megmagyarázott neki - Imalánc.ro
 
16. június, 2024Igehirdetések Mikor azonban egyedül volt tanítványaival, mindent megmagyarázott neki bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben Jézus ezt mondta a tömegnek: „Isten országa olyan, mint amikor az ember magot vet a földbe.

Nemcsak tanított, hanem saját életpéldájával mutatta be a tanítás lényegét.

Utána akár alszik, akár ébren van, éjjel vagy nappal, a mag kicsírázik és szárba szökken, maga sem tudja hogyan. A föld magától hoz termést: Először szárat, aztán kalászt, majd telt szemet a kalászban. Mikor pedig a termés engedi, az ember mindjárt fogja a sarlót, mert itt az aratás.”

Majd folytatta: „Mihez hasonlítsuk az Isten országát? Milyen példabeszéddel szemléltessük? Olyan, mint a mustármag, amely, amikor elvetik a földbe, kisebb minden más magnál a földön.

Mikor azonban elvetik, kikel és minden kerti veteménynél nagyobb lesz. Nagy ágakat hajt, úgyhogy az ég madarai az árnyékában laknak.” Sok hasonló példabeszédben hirdette nekik az igét, mert így tudták megérteni. Példabeszéd nélkül nem szólt hozzájuk. Mikor azonban egyedül volt tanítványaival, mindent megmagyarázott nekik.

Márk Evangéliuma 4, 26-34

A magról szóló példabeszédében Jézus arról a lehetőségről tanít, amely minden emberben megvan. Bár a mag kicsi, de ha kedvező környezetbe kerül és megkap mindent, amire szüksége van, akkor bő termést hoz.

Ugyanígy az emberek is, ha megfelelő nevelésben részesülnek, jó példát kapnak a hitről, akkor egészséges és kiegyensúlyozott keresztények lesznek. A példabeszéd bemutatja azt az aránytalanságot, amely a szerény kezdet és a gazdag eredmény közt alakul ki.

A köztes időszak is fontos, mert az dönti el a növekedés irányát, a növekedést. Másképpen a mag feleslegesen hal ki, főleg ha nem hoz termést.

A mi áldozatainknak is csak akkor lesz értelmük, amikor áldásos következményeik vannak. Jézus a keresztfán mutatta be, mint jelent a mag áldozatos halála. Nemcsak tanított, hanem saját életpéldájával mutatta be a tanítás lényegét.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…