27. október, 2020Igehirdetések No comments

   Jézus egy alkalommal így beszélt a néphez az Isten országáról: „Mihez hasonlít az Isten országa? Mihez is hasonlítsam? Hasonló a mustármaghoz. Az ember fogja, és elveti kertjében. Ott felnő, és nagy fává lesz. Az ég madarai megpihennek ágai között.”

   Majd így folytatta: „Mihez hasonlítsam az Isten országát? Hasonlít a kovászhoz, amelyet fog az asszony, és elvegyít három véka lisztben. Az egész megkel tőle.”

                                                  Lukács Evangéliuma 13, 18-21

   Ezek a jézusi példabeszédek a növekedés elkerülhetetlenségére hívják fel a figyelmünket. Itt nem annyira a kicsiből való hirtelen növekedésen van a hangsúly, hanem Isten országának a megállíthatatlan terjeszkedéséről. Ezt megelőzően a farizeusok és írástudók ellenállását olvastuk, amely előképe a tanítványok jövőbeli sorsának. A fészket készítő madarak azokat az embereket jelképezik, akik rejtekhelyet találnak Isten országában. Jézus megtöri a tiszta és a tisztátalan közti határvonalat azzal, hogy a tisztátalan kovász hasonlatát alkalmazza a beszédében.

   A kovász rejtett módon végzi bomlasztó, emésztő hatását, amíg el nem éri célját. Ugyanígy működik a Jézus által meghirdetett Isten országa. Bár nem látjuk működésének a szerkezetét, mibenlétét, mégis hatékonyan működik.

   Az ország valóban el van rejtve a bölcsek és a tanultak elől. Csak azoknak nyitja meg határait, akiknek van fülük a hallásra, szemük a látásra. A tanítványokat biztosítja arról, hogy minden negatív előjel ellenére győzedelmeskedni fog ez az ország.

   Van-e elég nyitottságunk arra, hogy megengedjük, hogy ez a tisztító folyamat elkezdődjön a saját életünkben is?

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…