> Menj, add el, amid van, oszd szét a szegények közt, és így kincsed lesz az égben - Imalánc.ro
 
27. május, 2024Igehirdetések Menj, add el, amid van, oszd szét a szegények közt, és így kincsed lesz az égben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben:

Valami hiányzik még belőled.

Amikor Jézus útnak indult, odasietetett hozzá

valaki, térdre borult előtte, és úgy kérdezte: „Jó Mester! Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?”

Jézus megkérdezte: „Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, csak az Isten. Ismered a parancsokat: Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tanúskodj hamisan! Ne csalj! Tiszteld apádat és anyádat!” Ekkor az így válaszolt: „Mester, ezeket mind megtartottam kora ifjúságomtól fogva.”

Jézus ránézett és megkedvelte. Ezt mondta neki: „Valami hiányzik még belőled. Menj, add el, amid van, oszd szét a szegények közt, és így kincsed lesz az égben. Aztán gyere és kövess engem!” Ennek hallatára ő elszomorodott, és leverten távozott, mert nagy vagyona volt.

Jézus ekkor körülnézett, és így szólt tanítványaihoz: „Milyen nehezen jut be a gazdag az Isten országába!” A tanítványok megdöbbentek szavain. Jézus azonban megismételte: „Fiaim, milyen nehéz bejutni a gazdagoknak az Isten országába! Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába.” Azok még jobban csodálkoztak, és kérdezgették egymást: „Hát akkor ki üdvözülhet?” Jézus rájuk nézett, és folytatta: „Embernek lehetetlen ez, de Istennek nem. Mert Istennek minden lehetséges.”

Ezt mondta neki: „Valami hiányzik még belőled. Menj, add el, amid van, oszd szét a szegények közt, és így kincsed lesz az égben. Aztán gyere és kövess engem!” Ennek hallatára ő elszomorodott, és leverten távozott, mert nagy vagyona volt.
Jézus ekkor körülnézett, és így szólt tanítványaihoz: „Milyen nehezen jut be a gazdag az Isten országába!” A tanítványok megdöbbentek szavain. Jézus azonban megismételte: „Fiaim, milyen nehéz bejutni a gazdagoknak az Isten országába! Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába.” Azok még jobban csodálkoztak, és kérdezgették egymást: „Hát akkor ki üdvözülhet?” Jézus rájuk nézett, és folytatta: „Embernek lehetetlen ez, de Istennek nem. Mert Istennek minden lehetséges.

Márk Evangéliuma 10, 17-27

Jézus korában az emberek már nagyon várták a Messiás megjelenését. Azt gondolták, hogy az üdvösség bizonyos törvények, parancsolatok megtartásától függ. Ezt a téves képet rombolta le Jézus.

Az üdvösség eléréséről érdeklődő ember csak az emberi együttélést szabályozó parancsolatokat sorolja fel és ezeket tartotta be. Ezek megtartása arról tanúskodik, hogy törvénytisztelő személy volt, de a lelke mélyén érezte, hogy ez nem elég, még valami hiányzik az üdvösség eléréséhez.

Kiderült, hogy bár törvénytisztelő ember volt mégsem volt szabad, mert ragaszkodott a vagyonához. Biztos sokat dolgozott azért, hogy elérje ezt a gazdagságot, sok áldozatot kellet hoznia, de kiderült, hogy ez Istennel és hivatásánál fontosabb volt, mert nem tudott lemondani róla. Már annyira befolyásolta személyes életét, hogy nem tudott szabadon lemondani róla, megkötözte a lelkét.

Amikor az anyagi javak, a vagyon fontosabbak Istennél, akkor nem tudunk szabadok lenni, mert állandóan a jövőtől rettegünk, a gazdag embernek ritkán nyugodt a lelke, ritkán nyugodt az alvása. Az üdvösség nem lehetetlen számukra, de sokkal nehezebb számukra, mert a gazdagság sok veszélyt tartogat önmagában.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda

 

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…