> Megáldotta és meghagyta, hogy osszák szét - Imalánc.ro
 
10. február, 2024Igehirdetések Megáldotta és meghagyta, hogy osszák szét bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egy alkalommal ismét nagy tömeg vette körül Jézust. Mivel nem volt mit enniük, odahívta tanítványait, és így szólt hozzájuk:

A kenyérszaporítás az apostolok tevékeny segítségével történik, ők osztják szét azt a hét kenyeret, amely rendelkezésükre állnak, és amelyeket Jézus megszaporít.

„Sajnálom a népet. Már harmadnapja kitartanak mellettem, és nincs mit enniük. Ha pedig étlen bocsátom haza őket, kimerülnek az úton, hiszen többen közülük messziről jöttek.”

Tanítványai így feleltek: „Honnan vehetnénk itt a pusztában annyi kenyeret, hogy mind jóllakjanak?”

Jézus ekkor megkérdezte tőlük: „Hány kenyeretek van?” Azt felelték: „Hét.” Akkor meghagyta a népnek, hogy telepedjék le a földre. Majd fogta a hét kenyeret, hálát adott, megtörte és odaadta tanítványainak, hogy osszák szét. Szét is osztották a nép között. Volt néhány kisebb haluk is. Azokat is megáldotta és meghagyta, hogy osszák szét.

Ettek, és jól is laktak. Aztán felszedték a maradékot: hét kosár telt meg vele. Mintegy négyezren voltak. Azután elbocsátotta őket. Maga pedig tanítványaival hajóba szállt, és Dalmanuta környékére ment.

Márk Evangéliuma 8,1-10

A mai evangéliumban megcsodáljuk Jézus gondoskodó szeretetét. Már harmadnapja van együtt a néppel, és nem a saját szükségleteivel foglalkozik, hanem a népével.

A kenyérszaporítás az apostolok tevékeny segítségével történik, ők osztják szét azt a hét kenyeret, amely rendelkezésükre állnak, és amelyeket Jézus megszaporít. Bár sokan az eukarisztia elővételezéseként tekintenek erre a csodára, a szándék inkább Isten irgalmasságának a kifejezése.

Isten látja nemcsak lelki, hanem testi bajainkat is. És nem egy majdani, elcsépelt segítséget ígér, hanem konkrétan tesz valamit az éhező nép érdekében. Fontos szerepe van az apostoloknak is, hiszen az Úr vacsorájának a megünneplésénél ők fognak gondoskodni a szegények megsegítéséről.

Jézus gondoskodó szeretete révén mi is erőt merítünk, hogy ne ölbe tett kézzek figyeljünk éhező, szomjazó, nélkülöző testvéreinkre.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda