> Még mindig érzéketlen a szívetek? - Imalánc.ro
 
13. február, 2024Igehirdetések Még mindig érzéketlen a szívetek? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A tanítványok egy alkalommal áthajóztak a Genezáreti-tavon. Elfelejtettek kenyeret vinni magukkal, és csak egy kenyerük volt a bárkában. Jézus a lelkükre kötötte: „Vigyázzatok! Óvakodjatok a farizeusok és Heródes kovászától!”

Jézus olyan táplálékkal akar mindenkit megajándákozni, amely lelkileg táplálja és fenntartja az isteni életet bennünk.

Ők egymásközt arról beszélgettek, hogy nem hoztak magukkal kenyeret. Jézus észrevette, és így szólt: „Mit tanakodtok azon, hogy nincs kenyeretek? Még most sem értitek, és nem fogjátok föl? Még mindig érzéketlen a szívetek? Van szemetek, és nem láttok? Van fületek, és nem hallotok? Nem emlékeztek arra, hogy amikor öt kenyeret megtörtem ötezer embernek, hány tele kosár maradékot szedtetek össze?” Azt válaszolták: „Tizenkettőt.”

„És amikor hetet törtem meg négyezer embernek, hány tele kosár maradékot szedtetek össze?” Azt felelték: „Hetet.”

Erre újra megjegyezte: „Hogyan lehet, hogy még mindig nem értitek?”

Márk Evangéliuma 8, 14-21

Jézus nemcsak a nép hitetlenségével kellett szembenézzen, hanem az apostolokéval is. Gyakran a problémák forrása az anyagi javakhoz való rendelten ragaszkodás, illetve a jövő bebiztosításának a szándéka. Ma mindent ellenőrizni, bebiztosítani akarnak az emberek.

Az apostolok egy tényleges problémával álltak elő, nem volt a poggyászukban kenyér. Ez valóban valós probléma volt, de a problémához való viszonyulásuk kívánnivalót hagyott maga után. Nem értették meg, hogy ez csak egy átmeneti probléma, az igazi problémát a rossz kovász jelenti, amely elrontja az egész tésztát: a farizeusok kovásza belülről korlátozza a nélkülözők, nehéz helyzeben levők esélyeit. Nem a valós problémára figyeltek, hanem a külső díszletre, a külső kellemre. A belső ettől továbbra is silány és megtört maradt.

Jézus képes táplálni mindenkit, azonban az igazi táplálék nemcsak az étvágyat elégíti ki, hanem a lélekre is hat. Jézus olyan táplálékkal akar mindenkit megajándákozni, amely lelkileg táplálja és fenntartja az isteni életet bennünk. Ez kell legyen az első helyen, a többi járulékos, csak testi szükségleteket elégít ki.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…