> Kövessetek engem - Imalánc.ro
 
30. november, 2022Igehirdetések Kövessetek engem bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Galileai-tenger mentén járva meglátott két testvért: Simont, akit Péternek is neveznek, és Andrást, a testvérét. Éppen hálót vetettek a tengerbe, mert halászok voltak.

Isten veled is barátságos viszonyba szeretne kerülni, rajtad múlik, hogy elfogadod Őt, vagy elutasítod gondolván, hogy emberi barátaid elégségesek

Így szólt hozzájuk: „Kövessetek engem, és én emberek halászává teszlek titeket!” Erre azok otthagyták hálóikat, és követték őt.

Amint onnan továbbment, meglátott másik két testvért is: Zebedeus fiát, Jakabot és testvérét, Jánost. Apjukkal, Zebedeussal a hálóikat javították a csónakban. Őket is elhívta. Ők is otthagyták a csónakot és az apjukat, és követték őt.

Máté Evangéliuma 4,18-22

Szent András apostol az első meghívott, Simon Péter testvére. Keresztelő Szent János hírének hallatára elment a Jordán folyóhoz, majd itt tudta meg, hogy Jézus az Isten báránya, aki elveszi a világ összes bűnét.

Jánossal együtt a többiekkel megosztotta azokat az élményeket, amelyekkel Jézus gazdagította őket. Mindkettőjüknek ezeket mondta Jézus: „Gyertek, kövessetek, s én emberek halászává teszlek benneteket!” (Mt 4, 19)

Caesarieai Euszébiusz történész szerint a Fekete-tenger vidékén működött. X alakú keresztre feszítették. A népi hagyomány szerint Szent András napjától kezdődik a farkasok hónapja.

Tőle származik a gonoszról szóló figyelmeztetés, amely mai napig is érvényes : „Józanok legyetek és vigyázzatok. Ellenségetek, a sátán, ordító oroszlán módjára ott kószál mindenütt, és keresi, kit nyeljen el. Erősen álljatok neki ellen a hitben, hisz tudjátok, hogy testvéreiteket is ezek a szenvedések érik a világban.” (1Pt 5, 8-9)

A szentek Isten barátai. Ebben a barátságos viszonyban válik láthatóvá, érzékelhetővé az isteni szeretet. Avilai Nagy Szent Teréz is Isten barátja volt, egyik utazása során nehézségek gyötörték, barátságos hangon így kérte számon Istent : miért bánsz így a barátaiddal? Miután hallotta lelkében Isten válaszát: Én ezt szoktam tenni barátaimmal, Szent Teréz azonnal felelt: „Hát ezért van olyan kevés barátod.” A szentek ilyen közvetlenül merték megszólítani Istent.

Isten veled is barátságos viszonyba szeretne kerülni, rajtad múlik, hogy elfogadod Őt, vagy elutasítod gondolván, hogy emberi barátaid elégségesek

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…