> Ki az én anyám és kik az én testvéreim? - Imalánc.ro
 
9. június, 2024Igehirdetések Ki az én anyám és kik az én testvéreim? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben: Jézus az ő tanítványaival elment haza.

Az üdvösség új rendjében már nem a vérségi szálak, rokonsági kapcsolatok számítanak, hanem a hitben egységgé forrott közösségek.

Ismét olyan nagy tömeg gyűlt össze, hogy még evésre sem maradt idejük. Amikor rokonai ezt meghallották, odamentek, hogy elvigyék őt. Az a hír járta ugyanis, hogy megzavarodott.

Az írástudók pedig, akik Jeruzsálemből jöttek, azt mondták: „Belzebub szállta meg”, és: „A gonosz lelkek fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket.”

Ám ő magához hívta őket, és példabeszédekben szólt hozzájuk: „Hogyan űzhetné ki a sátán a sátánt? Ha egy ország meghasonlik önmagával, az az ország nem maradhat fenn. Ha egy család meghasonlik önmagával, az a család nem maradhat fenn. Ha a sátán önmaga ellen támad és meghasonlik önmagával, akkor nem maradhat fenn, hanem elpusztul. Az erősnek házába nem törhet be senki, és nem ragadhatja el a holmiját, hacsak előbb meg nem kötözi az erőset; így viszont már kirabolhatja a házát.

Bizony, mondom nektek, hogy az emberek fiainak minden bűnt megbocsátanak, és minden káromlást, bárhogyan is káromkodnak. De aki a Szentlelket káromolja, az soha nem nyer bocsánatot, azt örökös, bűn terheli.” (Azért mondta mindezt Jézus), mert azt terjesztették: „Megszállta a tisztátalan lélek.”

Közben anyja és testvérei is odaértek. Megálltak kint, üzentek érte és hívatták. Körülötte tömeg ült. Azt mondták neki: „Anyád és testvéreid keresnek téged odakint.”

Ő így válaszolt: „Ki az én anyám és kik az én testvéreim?” Azután végighordozva tekintetét a körülötte ülőkön, ezt mondta: „Íme, ezek az én anyám és az én testvéreim! Mindaz, aki Isten akaratát cselekszi, az az én testvérem, nővérem és anyám!”

Márk Evangéliuma 3, 20-35

Jézust ellenfelei azzal vádolják meg, hogy az ördögök segítségével űzi ki a gonosz lelkeket. Ez viszont logikai ellentmondást is jelent, hiszen senki nem fordul önmaga ellen, még a látszat kedvéért sem.

Ugyanígy az ördög sem támadja meg saját táborát, hanem az ellenség legyengítésén dolgozik. A Sátának nem érdeke saját sorainak a meggyengítése, inkább a másik tábor támadására koncentrál. Jézus az önmagával meghasonló ország példájával tisztázza le az ellene jogtalanul felhozott vádat.

Nem az ördögök segítségével űzi ki a gonosz lelkeket, hanem Isten ujjával, ami azt jelenti, hogy a Földön elkezdődött az Isten országa. Még a rokonai is valótlanságot állítanak Róla, de ez sem szegi kedvét, hanem a kapcsolati hálózatát kiterjeszti azokra, akik hittel hallgatják a tanítását. Az üdvösség új rendjében már nem a vérségi szálak, rokonsági kapcsolatok számítanak, hanem a hitben egységgé forrott közösségek.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…