15. július, 2021Igehirdetések Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus egy alkalommal így fejezte be tanítását:

Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű – és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, s az én terhem könnyű.

Máté Evangéliuma 11, 28-30

   Érdekes, hogy néha még egy szabadságolás után is úgy érezhetjük, hogy még fáradtabbak vagyunk, mint előtte. A pihenés nemcsak a testnek az ellalzításától függ, hiszen megtörténhet, hogy az üdülőhelyre, vagy az élményparkba visszük magunkkal a terheket, feladatokat, még zajosabb, forgalmasabb helyre megyünk. Sokan még szabadság alatt is dolgoznak, túlhajszolják magukat. Csak akkor tudunk valóban felszusszani, ha sikerül a terheket letenni, és olyan foglalkozásba kezdünk, ami nem a munkánkról, feladatainkról szól.

   Jézus evangéliumának olvasása, tanításának tanulmányozása is segíthet a terhek lerakásában. Elsősorban lelki terhekről van szó, de amint a test kihat a lélekre, úgy a lélek is kihat a testre. Nem mindegy, hogy milyen újabb ismeretekkel gazdagítjuk az amúgy is túlterhelt memóriánkat.

   Jézus saját tanítást könnyebbnek tartja, mint korának a törvény-magyarázatát. Nem elvont ismereteket ad át, hanem az élettel kapcsolatos gyakorlati ismereteket akarja átadni. Örömhíre az életről szól. Tanítása mennyiségileg rövidebb, és a lényegre összpontosít. Az igazság szempontjából azonban a követelménye nagyobb, mint korának a tanítása.

   Csak akkor tudunk igazából megpihenni, a terheket lerakni, ha testileg-lelkileg sikerül megpihenni. Másképpen csak a pihenésnek a látszatát fogjuk elérni, de még kifacsartabbak, még idegesebbek leszünk.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom