> Jézus, emlékezzél meg rólam, amikor országodba érkezel - Imalánc.ro
 
20. november, 2022Igehirdetések Jézus, emlékezzél meg rólam, amikor országodba érkezel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben mikor Jézust keresztre feszítették, a nép bámészkodott, a főtanács tagjai pedig gúnyolódtak:

Mi legalább tetteink méltó büntetését kapjuk

„Másokat megszabadított – mondták –, most szabadítsa meg önmagát, ha ő a Messiás, az Isten választottja.”

Gúnyt űztek belőle a katonák is, odamentek és ecettel kínálták: „Ha te vagy a zsidók királya, szabadítsd meg magadat!” – mondták.

Felirat is volt a feje fölött: Ez a zsidók királya.

Az egyik fölfeszített gonosztevő káromolta: „Nem te vagy a Messiás? Szabadítsd meg hát magadat és minket is.” A másik rászólt: „Nem félsz az Istentől? Hisz te is ugyanazt a büntetést szenveded. Mi legalább tetteink méltó büntetését kapjuk. De ez semmi rosszat sem tett.”

Aztán hozzá fordult: „Jézus, emlékezzél meg rólam, amikor országodba érkezel.”

Ő ezt válaszolta neki: „Bizony mondom neked, még ma velem leszel a paradicsomban.”

Lukács Evangéliuma 23,35-43

Jézus hivatalos királyi beiktatása a keresztfán történt. Előtte egyetlen királyt sem kiáltottak ki a kereszten. Jézus keresztje körül több csoport állt. A főtanács tagjai gúnyos megjegyzéseket tesznek Róla. A római katonák ecettel oltják szomját. A Vele együtt felfeszített gonosztevők is két csoportra oszlanak. Az egyik nem tudja felvállani tettének súlyos következményeit, ezért most is a könnyebbik utat választaná, a másik viszont bűntetteinek világos beismerésével keresi az őszinte bűnbánatot.

Krisztus tronizációja nem a balszerencsének, az események véletlen egybeesésének az eredménye, hanem az emberi kegyetlenség, az emberi tragédiának a műve. Isten nem akart más módon megváltani minket, mint a szeretetnek a végső áldozatával. Krisztus szavai a kereszten válnak valóra: Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért (Jn 15, 13). Itt azonban nemcsak a barátaiért ontják ki vérét, hanem az egész világ bűneiért, az ellenségeiért is. Jézus trónra emelése a szeretet végső győzelmének, és Isten országának a konkrét megvalósulása. Nem lehet félreértelmezni Jézusnak ezt a tettét, hacsak valaki nem kapaszkodik a kereszt erejébe, illetve kétségbeesik, mint Júdás.

Krisztus Király napján mi is megújítjuk Krisztus iránti ragaszkodásunkat. Nekünk nem kellenek bábkirályok, utópisztikus királyságok, hanem Isten országának a megvalósulását akarjuk itt a Földön. Jézus végtelen szeretetével kényszerítette térdre ellenségeit, győzte le a gonosz hatalmát.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…