> Hallgassatok rám mindnyájan - Imalánc.ro
 
7. február, 2024Igehirdetések Hallgassatok rám mindnyájan bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus egy alkalommal ismét magához hívta a népet, és így tanította őket:

Amikor az ember nem tudja vágyait féken tartani, illetve rossz helyen keresi a boldogságát, akkor lelkileg megromlik. Innen származik a bűnös, gonosz gondolat. Mindenki saját természetének és szokásainak megfelelően cselekszik. Ezért volna fontos az önvizsgálat, hiszen nagy mértékben segít abban, hogy tisztán lássuk a valóságot, és nem elferdített, romlott módon.

„Hallgassatok rám mindnyájan, és jól értsétek meg! Nem az szennyezi be az embert, ami kívülről jut az emberbe; hanem ami az emberből származik, az szennyezi be őt.”

Amikor Jézus a népsokaság elől bement a házba, tanítványai megkérdezték tőle, mi a példabeszéd értelme. Ezt felelte: „Hát még ti sem értitek? Nem tudjátok, hogy amit megeszik az ember, az nem szennyezheti be, mert nem a szívébe jut, hanem a gyomrába, és a félreeső helyre kerül?” Ezzel tisztának mondott minden ételt.

Aztán így folytatta: „Ami az emberből ered, az teszi tisztátalanná az embert. Mert belülről, az ember szívéből származik minden gonosz gondolat, paráznaság, lopás, gyilkosság, házasságtörés, kapzsiság, rosszindulat, csalás, kicsapongás, irigység, káromlás, kevélység, léhaság. Ez a sok rossz mind belülről származik, és ez teszi tisztátalanná az embert.”

Márk Evangéliuma 7, 14-23

Gyakran mi is a külső világot, a konjunktúrát, a környezetünket hibáztatjuk bűnösségünk, elesettségünk miatt. Jézus azonban a belső vágyakban látja a bűnözés okát. Az emberek hajlamosak bűneiket rejtegetni, illetve bűnbakot keresni. Nem én vagyok a hibás, hanem a kollégám, mert nem volt eléggé figyelmes, nem tartotta be az ígértetét, és ezekhez hasonló. Viszont, ha valakitől elvárunk valamit, akkor mi is hasonló módon kell viselkedjünk. Persze nem az uniformizusról van szó, hiszen mindenki saját egyéniségének megfelelően oldja meg ügyeit, problémáit.

Jézus felsorolja a bűnök forrásait, amelyek emberi vágyakból származnak. Amikor az ember nem tudja vágyait féken tartani, illetve rossz helyen keresi a boldogságát, akkor lelkileg megromlik. Innen származik a bűnös, gonosz gondolat. Mindenki saját természetének és szokásainak megfelelően cselekszik. Ezért volna fontos az önvizsgálat, hiszen nagy mértékben segít abban, hogy tisztán lássuk a valóságot, és nem elferdített, romlott módon.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda