> Ha valaki egy mérföldnyire kényszerít, menj vele kétannyira - Imalánc.ro
 
17. június, 2024Igehirdetések Ha valaki egy mérföldnyire kényszerít, menj vele kétannyira bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz:

Szűkebb környezetünben is kerül mindig egy olyan személy, aki rászorulhat a segítségünkre, és a leleményességet sem tiltja meg.

Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: „Szemet szemért, fogat fogért.” Én pedig azt mondom nektek: Ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem ha valaki arcul üt téged jobb felől, tartsd oda neki a bal arcodat. Aki perbe fog, hogy elvegye a ruhádat, annak add oda a köntösödet is.

És ha valaki egy mérföldnyire kényszerít, menj vele kétannyira. Adj annak, aki kér, és aki kölcsönt akar, el ne fordulj tőle.

Máté Evangéliuma 5, 38-42

A talio elve az egyik legősibb törvény, amely már a Hammurapi oszlopon is megtalálható. Arra az elvre épül, hogy a büntetés arányban kell legyen a bűntettel, később a rabbik is túl kegyetlennek minősítették, ezért bevezették az anyagi, pénzbeli kártérítést.

Jézus inkább a kiengesztelődést ajánlja, amely nem mindenki számára járható út. Hiszen a megbocsátás az egy folyamat, a gyógyulás sok ideig eltarthat.

Elsősorban a szándék fontos, hogy legyen valakinek erre hajlandósága. Utána következhet be a gyógyulás.

A kölcsön esetében is a nagylelkűséget ajánlja. Nem azt jelenti, hogy akkor teljesen ürítsük ki a megtakarításainkat, hanem inkább arról van szó, hogy legyünk adakozó lelkületűek. Szűkebb környezetünben is kerül mindig egy olyan személy, aki rászorulhat a segítségünkre, és a leleményességet sem tiltja meg.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…