> Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked - Imalánc.ro
 
19. június, 2024Igehirdetések Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak:

Ma is a böjt lényege, hogy felszabadítjuk testünket az imádságra és az Istennel való találkozásra. Így könnyebben, felszabadultabban tudunk az imádságra és az elmélkedésre figyelni.

Vigyázzatok! Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei Atyától nem kaptok értük jutalmat.

Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony, mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne tudja bal kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen, és akkor Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is.

Amikor pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek az emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni! Bizony, mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat. Amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben imádkozzál Atyádhoz! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.

Amikor böjtöltök, ne legyetek komorak, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony, mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor tehát böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.

Máté Evangéliuma 6, 1-6.16-18

Jézus tanítása három témát taglal. Az első téma, az adakozás. Az adakozás lényege, hogy elismerjük azt, hogy mindent Istennek köszönhetünk és az igazságosság is megkívánja azt, hogy segítsünk hátrányos helyzetű testvéreinken.

A tanítás második témája: az imádság. Amikor imádkozunk, akkor Istennel beszélgetünk. Nem a szavak milyenségén van a hangsúly, hanem inkább azon, hogy milyen lelkülettel fordulunk Istenhez. Az imádságban is elismerjük azt, hogy Istennek jár ki minden dicséret és hála.

A tanítás harmadik témája, a böjtölés. Jézus korában nem volt kötelező a böjtölés. Jámbor hívek, mint például a farizeusok gyakorolták, de nem volt általánosan elterjedt gyakorlat. Ma is a böjt lényege, hogy felszabadítjuk testünket az imádságra és az Istennel való találkozásra. Így könnyebben, felszabadultabban tudunk az imádságra és az elmélkedésre figyelni.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…