19. március, 2020Igehirdetések No comments

   Dávid utódai közül Jákobtól született József, aki jegyese volt Máriának, Jézus Krisztus szülőanyjának.

   Jézus Krisztus születése pedig így történt: Anyja, Mária jegyese volt Józsefnek. Mielőtt azonban egybekeltek volna, Mária gyermeket fogant méhében a Szentlélektől. Férje, József igaz ember volt, nem akarta őt megszégyeníteni. Ezért úgy határozott, hogy titokban bocsátja el. Míg ezen töprengett, megjelent neki álmában az Úr angyala, és így szólt: „József, Dávid fia, ne félj attól, hogy feleségül vedd

   Máriát, mert a benne fogant élet a Szentlélektől van. Fiad születik majd, akit Jézusnak nevezel, mert ő váltja meg népét bűneitől!”

   Amikor József felébredt álmából, úgy cselekedett, amint az Úr angyala megparancsolta neki.

                                                Máté Evangéliuma 1, 16.18-21.24a

   Karácsony történetében Szent Józsefnek is igen fontos szerepe van. Csak a VI. századtól kezdve kezdték ábrázolni, a képeken többnyire úgy, mint aki Izajásra hallgat, aki a szűzen szülés titkát magyarázza neki. A középkorban sokkal aktívabban ábrázolják, segítkezik a tűzgyújtásnál, Jézus fürösztésénél, ételről gondoskodik. A családjáról gondoskodó apa képe jut eszünkbe. Egyik kép úgy ábrázolja őt, mint aki a nadrágját használja fel a Gyermek bepólyázására. József lemond a domináns szerepéről, hogy a Gyermeket szolgálja.

   Igazságossága túlmutat a betű törvényén, nem az előíráshoz ragaszkodik, hanem az emberséghez. Máriát titokban akarja elbocsátani. Igazságossága megadja az embernek, hogy talpra tudjon állni és élni tudjon.

   Szüksége van az álom megvilágosító kegyelmére, hogy megértse Isten tervét. József engedelmeskedik az isteni tervnek, nem kér különösebb magyarázatot erre. Ő az, aki kezét védőn nyújtja az istengyermek és a Szűzanya felé. Mindig elgondolkozik az álomban látottakon és utána ahhoz igazodik. Máriát és gyermekét úgy fogajda el, amilyenek. A zarándok példaképe, amikor az álom utasítására mindig útnak indul. Nemcsak a Boldosgságos Szűz bizakodó hitére, hanem Józsefre is szükségünk van, aki tettre készen védelmezi és biztosítja a teret, melyben Mária ölében tartja a kisdedet. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a férfi az álomra kell hallgasson. Álmok nélkül József vak marad, nem tudja felfedezni Isten csodálatos tervét a saját és környezetének az életében.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…