> Ami ugyanis az emberek szemében nagy, Isten előtt semmiség - Imalánc.ro
 
11. november, 2023Igehirdetések Ami ugyanis az emberek szemében nagy, Isten előtt semmiség bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus egyszer így beszélt tanítványaihoz:

„Mondom nektek: Szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonból, hogy amikor meghaltok, befogadjanak titeket az örök hajlékokba. Aki a kicsiben hű, az a nagyban is hű. Aki pedig hűtlen a kicsiben, az a nagyban is hűtlen. Ha tehát a hamis mammonban nem voltatok hűségesek, ki bízza rátok az igazi értéket? És ha a máséban nem voltatok hűek, ki adja oda nektek a tiéteket?

Egy szolga sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy: ragaszkodik az egyikhez, és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.”

Hallották mindezt a kapzsi farizeusok, és kigúnyolták őt. De Jézus kijelentette: „Ti igazaknak mutatjátok magatokat az emberek előtt, de Isten ismeri szíveteket. Ami ugyanis az emberek szemében nagy, Isten előtt semmiség.”

Lukács  Evangéliuma 16, 9-15

Jézus nem ellenzi a gazdagságot, hiszen nagyszerű lehetőségeket rejt önmagában. Inkább a hozzá való helytelen viszonyulást tartja veszélyesnek, amely az embert függővé, elkötelezetté teszi.

Ugyanakkor arra bátorítja hallgatóit, hogy szerezzenek minél több barátot a vagyonból, azaz gazdagodjanak meg, de ez a barátság nem lehet öncélú, hanem mások jólétét tartja szem előtt. Szóba kerül a hűség, amely az anyagi értékek iránti helyes viszonyulást jelenti.

Aki vagyonára ügyel, azt kamatoztatja, az nem fog később sem pazarolni. Innen származik az a gondola, hogy aki a kevésben hű marad, az később sem fog rendetlenül viszonyulni az anyagi javakhoz. Ugyanakkor van egy nagyon éles határ az anyagiakhoz való ragaszkodás és a tőle való függetlenség közt. Jézus ezért figyelmezteti hallgatóságát az anyagiakhoz való helytelen ragaszkodás miatt.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda