> Aki tehát csak egyet is eltöröl akár a legkisebb parancsok közül is - Imalánc.ro
 
6. március, 2024Igehirdetések Aki tehát csak egyet is eltöröl akár a legkisebb parancsok közül is bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A hegyi beszédben Jézus ezt mondta tanítványainak:

Nem eltörölni akarja, hanem a szeretet sajátos krisztusi Törvényébe akarja beleágyazni.

„Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy megszüntessem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem tökéletessé tenni.

Bizony mondom nektek, amíg az ég és föld el nem múlik, nem vész el a törvényből sem egy i betű, sem egy vessző, hanem minden érvényben marad.

Aki tehát csak egyet is eltöröl akár a legkisebb parancsok közül is, és úgy tanítja az embereket, azt nagyon kicsinek fogják hívni a mennyek országában. És mindaz, aki megtartja és tanítja őket, igen nagy lesz a mennyek országában.”

Máté Evangéliuma 5, 17-19

Amikor Jézust a szombati parancsok megtartásáról kérik számon, akkor úgy tűnik, hogy felülírja a Törvényt. Igazából a Törvényhez való helyes viszonyulásra hívja fel a figyelmünket.

Nem az ember van a szombatért, a parancsok megtartásáért, hanem fordítva. Ezek a parancsok arra vannak, hogy egy keretet adjanak az emberi létnek, de nem szűntethetik meg a szabadságot, az ember méltóságát, hanem ezeket kell szolgája. A Törvény szerepe, tehát nem az, hogy lépten-nyomon korlátozza az ember életét, hanem inkább az, hogy minél nagyobb szabadságra, függetlenségre, szabad gondolkozásra nevelje.

Pontosan ezért, Jézus nem akarja megszűntetni a Törvényt és a prófétákat, hanem új keretbe akarja helyezni őket. Az ószövetség tekintélyét nem csorbítja meg, hanem új értelmet ad neki, és saját életével tökéletesíti azt. Nem eltörölni akarja, hanem a szeretet sajátos krisztusi Törvényébe akarja beleágyazni.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…