> Aki meggyógyított, azt mondta nekem: Vedd ágyadat, és járj! - Imalánc.ro
 
12. március, 2024Igehirdetések Aki meggyógyított, azt mondta nekem: Vedd ágyadat, és járj! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A húsvéti ünnepekre Jézus fölment Jeruzsálembe.

A szeretet a Törvény tökéletes teljesítése, csak akkor méltányos a Törvény, ha az ember szabadságát, épségét, boldogságát szolgálja, másképpen letarol, megaláz, megbénít.

Krucsay oltár – Nyírbátor Minorita Templom.

Volt Jeruzsálemben az úgynevezett Juh-kapu mellett egy fürdő, amelyet héberül Beteszdának neveztek. Öt oszlopcsarnoka volt, ahol nagyon sok beteg feküdt: vakok, sánták és bénák.

Volt ott egy harmincnyolc éve beteg ember is. Jézus látta, ahogy ott feküdt, és megtudta, hogy már régóta beteg.
Megszólította: „Akarsz-e meggyógyulni?” A beteg azt felelte: „Uram! Nincs emberem, aki levinne a fürdőbe, amikor mozgásba jön a víz. Mire én odaérek, már más lép be előttem.” Jézus erre azt mondta neki: „Kelj föl, vedd ágyadat, és járj!” Az ember azonnal meggyógyult. Fölvette ágyát, és járni kezdett.

Aznap éppen szombat volt. A zsidók ezért rászóltak a meggyógyított emberre: „Szombat van; nem szabad az ágyadat vinned.”

Ő azonban így válaszolt nekik: „Aki meggyógyított, azt mondta nekem: Vedd ágyadat, és járj!”

Megkérdezték tőle: „Kicsoda az az ember, aki azt mondta neked, hogy vedd ágyadat, és járj?” A meggyógyult ember azonban nem tudta, hogy ki volt az. Jézus ugyanis továbbment, amikor tömeg verődött össze a helyszínen.

Később Jézus a templomban találkozott a meggyógyított emberrel, és ezt mondta neki: „Látod, most meggyógyultál. Többé ne vétkezzél, hogy valami nagyobb bajod ne essék!” Az ember elment, és elmondta a zsidóknak, hogy Jézus volt az, aki meggyógyította őt. A zsidók üldözték Jézust, mert mindezt szombaton cselekedte.

János Evangéliuma 5, 1-16

A sors iróniája, hogy az irgalmasság fürdőjénél, ahol sok ember meggyógyult egy betegnek nem volt embere.

Harmincnyolc évet kellett várnia Jézusra, hogy segítsen rajta. Ez a segítség még akkor is jól jött, amikor már túl sokat kellett várakoznia.

Jézus kérdése szinte meglepő, hiszen egy ilyen beteg pontosan azért volt annyira kitartó, hogy elérje célját. Nem tud sokáig örvendeni a gyógyulásának, mert megszólítják, szinte elítélik, azért amiért szombaton hordozza az ágyát. Nem kapott senkitől sem segítséget, de amikor meggyógyult már a világ kegyetlen valóságával találja szemben magát. Nem számít, hogy addig béna volt, mozgásképtelen volt, most, hogy meggyógyult szabályt szegett. Talán nem volt annyi lélekjelenléte, hogy tudatosítsa magában, szombaton gyógyították meg. Az öröm elvette a szép eszét. Még azt sem tudta kitől kapott segítséget.

De Jézus tisztázza a kérdést: a szombat, a törvények vannak az emberért, és nem fordítva.

A szeretet a Törvény tökéletes teljesítése, csak akkor méltányos a Törvény, ha az ember szabadságát, épségét, boldogságát szolgálja, másképpen letarol, megaláz, megbénít.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…