> Aki az égre esküszik, az Isten trónjára esküszik és arra, aki a trónon ül! - Imalánc.ro
 
26. augusztus, 2013Igehirdetések Aki az égre esküszik, az Isten trónjára esküszik és arra, aki a trónon ül! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

    Jézus egyszer így korholta a farizeusokat: Jaj, nektek, képmutató írástudók és farizeusok! Elzárjátok a mennyek országába vezető utat az emberek elől.

      Ti magatok nem mentek be oda, és azokat sem engeditek odajutni, akik be szeretnének menni. Jaj, nektek, képmutató írástudók és farizeusok! Tengert és szárazföldet bejártok, hogy egyetlen pogányt megtérítsetek, és ha megtért, a kárhozat fiává teszitek, kétszerte inkább, mint magatokat. Jaj, nektek, vak vezetők! Azt mondjátok: „Ha valaki a templomra esküszik, az semmi; ha azonban a templom aranyára esküszik, az kötelez.”

    Ti, esztelenek és vakok! Hát mi nagyobb: az arany vagy a templom, amely megszenteli az aranyat? – Továbbá azt mondjátok: „Ha valaki az oltárra esküszik, az semmi, de ha a rajta lévő áldozati ajándékra esküszik, az kötelez.” – Ti, vakok! Hát mi nagyobb: az áldozati ajándék vagy az oltár, amely megszenteli az ajándékot?

       Aki tehát az oltárra esküszik az esküszik az oltárra és mindarra, ami rajta van. Aki a templomra esküszik, az esküszik a templomra és arra aki ott lakik. Végül aki az égre esküszik, az az Isten trónjára esküszik és arra, aki a trónon ül.

                                                              Máté Evangéliuma 23,13-22

     Jézus elégedetlen volt a farizeusok álvallásossága miatt. Ők a vallási szokások és törvények rabjai voltak. Szent Pál a törvényről a következőket írta: „Most azonban felszabadultunk a törvény alól, mert meghaltunk annak, ami fogva tartott, s ezért új lélekkel szolgálunk, nem az elavult betű szerint” (Róm 7,6). A törvényt nem tartotta bűnnek, de a tilalom alkalmat nyújtott a bűn elkövetésére.

     A farizeusok, az emberek hátrányára és saját előnyükre, gyakran a törvényt helyezték előtérbe. Jézus nem szüntette meg a Törvényt, de megtöltötte szeretettel, hiszen „a törvény tökéletes teljesítése a szeretet” (Róm 13,10). Ugyanakkor Szent Pál a Galatákhoz írt levelében a Törvényt a szabadság igájának nevezte, ez alól Jézus szabadított ki minket.

   A tízparancsolat megtartása nem elég az üdvösséghez, szükségünk van Isten megszentelő kegyelmére. Jézus azért ostorozta a farizeusokat, mert az ő „édes igája” és „könnyű terhe” helyett a Törvény igáját varrták az emberek nyakába. Saját erőnkből nem vagyunk képesek megtartani a tízparancsolatot, Jézus a Szentlélek által akarja a törvényt a szívünkbe írni.

     A törvény szerint a bűnös asszonyt meg kellett volna kövezni, de Jézus megmentette életét a szeretet törvényével: „Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek!” (Jn 8,7) Amikor Jézus ezt elmondta, akkor ketten maradtak: a nyomorúság és az irgalom. (Szent Ágoston)

     Irgalmatlan bírája vagy irgalmas szamaritánusa vagyok embertásaimnak? Igazságosságommal megkönnyítem mások életét, vagy ítéletemmel még nehezebbé teszem?

T. Ráduly István Zsolt, Beszterce