> Aki a Szentlelket káromolja, az soha nem nyer bocsánatot - Imalánc.ro
 
23. január, 2023Igehirdetések Aki a Szentlelket káromolja, az soha nem nyer bocsánatot bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egy alkalommal Jeruzsálemből írástudók jöttek (Kafarnaumba), és azt híresztelték Jézusról: „Belzebub szállta meg”, és: „A gonosz lelkek fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket.”

Ha egy másik evangéliumi helyen kiderül hogy Jézus Isten ujjával űzte ki az ördögöket (Lk 11, 20).

Ám ő magához hívta őket, és példabeszédekben szólt hozzájuk: „Hogyan űzhetné ki a sátán a sátánt?

Ha egy ország meghasonlik önmagával, az az ország nem maradhat fenn. Ha egy család meghasonlik önmagával, az a család nem maradhat fenn. Ha a sátán önmaga ellen támad és meghasonlik önmagával, akkor nem maradhat fenn, hanem elpusztul. Az erősnek házába nem törhet be senki, és nem ragadhatja el a holmiját, hacsak előbb meg nem kötözi az erőset; így viszont már kirabolhatja a házát.

Bizony, mondom nektek, hogy az emberek fiainak minden bűnt megbocsátanak, és minden káromlást, bárhogyan is káromkodnak. De aki a Szentlelket káromolja, az soha nem nyer bocsánatot, azt örökös bűn terheli.” (Azért mondta mindezt Jézus), mert azt terjesztették: „Megszállta a tisztátalan lélek.”

Márk Evangéliuma 3,22-30

Az írástudók Jézust valamilyen fogadalmi pogány vallás képviselőjeként tartják számon. Egy pogány istenség, illetve gonosz lélek megnevezése  is szóba kerül. Képtelenséget állítanak, tudniillik Jézust azzal vádolják, hogy Belzebub segítségével űzi ki az ördögöket. Vádjuk egy hamis következtetésen alapszik. Logikailag sem állja meg a helyét. Még a gonosz lelkek sem fordulhatnak egymás ellen.

Jézus szavaiból kiderül, hogy még a gonosz lelkek rendjében is létezik íratlan szabály. Azért sem fordulhatnának egymás ellen, mert akkor felfednék kilétüket, megbukna küldetésük.

Az írástudók azért követnek el Szentlélek elleni bűnt, mert tudják hogy állításuk hamis feltételezésen alapszik. Inkább irigységből találták ki ezt a hamis vádat.

Ha egy másik evangéliumi helyen kiderül hogy Jézus Isten ujjával űzte ki az ördögöket (Lk 11, 20).

Jézus ördögűzései arról tanúskodnak, hogy Isten országa már megvalósult a földön, és Isten hatalma nagyobb minden szellemi, lelki hatalomnál. Jézus győzelme a gonosz lélek felett előre vetíti a húsvéti feltámadás győzelmét.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…