> Aki a legnagyobb köztetek, az legyen a többi szolgája - Imalánc.ro
 
27. február, 2024Igehirdetések Aki a legnagyobb köztetek, az legyen a többi szolgája bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egy alkalommal Jézus e szavakkal fordult a néphez és tanítványaihoz;

Krisztus lesz a viszonyítási pont minden ember számára, ami ezen kívül esik az csak emberi próbálkozás, propaganda.

„Mózes tanítószékében az írástudók és a farizeusok ülnek. Tegyetek meg és tartsatok meg ezért mindent, amit mondanak nektek, de tetteikben ne kövessétek őket, mert tanítják ugyan, de maguk nem teszik azt. Súlyos, sőt elviselhetetlen terheket kötöznek össze és helyeznek az emberek vállára, de maguk egy ujjal sem hajlandók mozdítani rajta. Amit tesznek, azért teszik, hogy lássák őket az emberek.

Szélesre szabják imaszíjukat, és köntösükön megnagyobbítják a bojtokat. Vendégségben szeretnek a főhelyekre ülni, a zsinagógában pedig az első székekbe. Elvárják, hogy az emberek köszönjenek nekik a főtereken, és hogy rabbinak, azaz mesternek szólítsák őket.

Ti ne hívassátok magatokat mesternek, mert egy a ti Mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. De atyának se hívjatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. És tanítónak se hívassátok magatokat, hisz egy a ti tanítótok: Krisztus. Aki a legnagyobb köztetek, az legyen a többi szolgája. Aki önmagát magasztalja, azt megalázzák, és aki önmagát megalázza, azt felmagasztalják.”

Máté Evangéliuma 23, 1-12

Jézus egy súlyos viselkedéstípusról beszél: a farizeusi magatartásról, amely olyan, mint a rossz kovász. A farizeusok és írástudók Mózes tekintélyére hivatkozva tanították a népet. Nem a tanítás lényegével volt a gond, hanem a személyes életpéldájukkal. Másokat mértékletességre, tisztaságra, nagylelkűségre, a Törvények megtartására tanítottak, de saját maguknak sokmindent megengedtek. Sőt annyira megnehezítették a Törvények betratásának feltételeit, hogy már az emberek teherként élték meg azt, ami igazából a javukat kellett volna szolgálja.

Jézus lehúzza a fátylat a tekintélyelvűségről és önmagát helyezi minden norma fölé. Nem a mesterekhez, a tanítókhoz, lelki atyákhoz kell igazodjanak az emberek, hanem elsősorban Krisztushoz, az előzőekhez pedig csak annyiban, amennyiben Krisztust jelenítik meg az embereknek. Krisztus lesz a viszonyítási pont minden ember számára, ami ezen kívül esik az csak emberi próbálkozás, propaganda.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…