2. március, 2021Igehirdetések Aki a legnagyobb köztetek, az legyen a többi szolgája bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Egy alkalommal Jézus e szavakkal fordult a néphez és tanítványaihoz;

   „Mózes tanítószékében az írástudók és a farizeusok ülnek. Tegyetek meg és tartsatok meg ezért mindent, amit mondanak nektek, de tetteikben ne kövessétek őket, mert tanítják ugyan, de maguk nem teszik azt. Súlyos, sőt elviselhetetlen terheket kötöznek össze és helyeznek az emberek vállára, de maguk egy ujjal sem hajlandók mozdítani rajta. Amit tesznek, azért teszik, hogy lássák őket az emberek. Szélesre szabják imaszíjukat, és köntösükön megnagyobbítják a bojtokat. Vendégségben szeretnek a főhelyekre ülni, a zsinagógában pedig az első székekbe. Elvárják, hogy az emberek köszönjenek nekik a főtereken, és hogy rabbinak, azaz mesternek szólítsák őket.

   Ti ne hívassátok magatokat mesternek, mert egy a ti Mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. De atyának se hívjatok senkit a földön, mert egy a ti Atyátok, a mennyei. És tanítónak se hívassátok magatokat, hisz egy a ti tanítótok: Krisztus. Aki a legnagyobb köztetek, az legyen a többi szolgája. Aki önmagát magasztalja, azt megalázzák, és aki önmagát megalázza, azt felmagasztalják.”

                                           Máté Evangéliuma 23, 1-12

   Jézus nem érvényteleníti az ószövetségi törvényt és Mózes hivatalát. Ezeknek megmarad továbbra is a tekintélyük, hiszen Isten rendelte el őket. Inkább a hivatalt betöltő személyek becsületességét kérdőjelezi meg. tévesen értelmezték a rájuk ruházott hatalmat, amelyet nem uralkodásra, hanem mások szolgálatára kaptak. A hatalommal ma is lépten nyomon visszaélnek az emberek. A hatalommal való visszaélés gyakran nagy károkat okoz a keresztény közösségeken belül is. a hatalmat négy jelképpel lehetne ábrázolni.

   Az egyik a kéz, amely a nyers erőt, a fizikális hatalmat jelképezi. A másik a kulcs, amellyel valakinek engedélyt adunk, vagy valamit elzárunk tőle. Ugyanakkor a hatalom, vezetés érvényesítésére szükséges eszköztárat is jelképezi. A másik a szív, amely szeretettel szolgál. A negyedik a korona, amely a hivatalt jelképezi. Az ördög a hivatali, illetve a hatalmi vákumot szokta jól kihasználni. A tekintély hiánya nélkül eluralkodik a káosz, pl. ha nincs rendőrség, akkor az emberek elkezdenek fosztogatni, vandalizálni.

   Jézusnak nem volt szüksége semmilyen eszközre, hatalomra, befolyásra, hogy küldetését elvégezze. Ezért volt gyanús kortársai előtt, nem tudták kit képvisel, kinek a megbízásából tanít, gyógyít. Ha Isten mögöttem áll és tart kezeivel, akkor nincs okom a hatalommal való visszaélésre, mert biztos kezelben áll az életem. Csak a bizonytalan emberek élnek vissza hatalmukkal, mert úgy érzik, hogy nincs elég alapjuk ahhoz, hogy megvédjék önmagukat. Jézus megadja a hatalom keresztény szempontjait: önmagunkon uralkodni, szolgálni, hatalmunkkal másoknak használni.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom