> A rejtekben imádkozzál Atyádhoz - Imalánc.ro
 
14. február, 2024Igehirdetések A rejtekben imádkozzál Atyádhoz bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz:

Az irgalmasság testi cselekedetei köszönnek vissza, amelyek egyben az üdvösség inditékai is

Vigyázzatok! Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei Atyától nem kaptok értük jutalmat. Amikor tehát alamizsnát osztasz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te adsz alamizsnát, ne tudja bal kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen, és akkor Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is.

Amikor pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek az emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni! Bizony mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat. Amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben imádkozzál Atyádhoz! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.

Amikor böjtöltök, ne legyetek mogorvák, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.

Máté Evangéliuma 6,1-6.16-18

A jámborsági cselekményeket Jézus más megvilágításban közelíti meg. Számára ezek a belső hitnek, a szeretetnek a kifejezői. Az alamizsna lényege az volna, hogy valóban a nélkülözőkhöz jusson el a mi anyagi segítségünk. Ma szinte lépten-nyomon találkozunk egy olyan szervezettel, amely a szegények megsegítését tűzte ki a zászlójára. Az Egyháznak is van olyan belső szeretetszolgálata, amely ugyancsak a hátrányos helyzetű emberek megsegítését mozdítja elő. Bőven van alternatívánk a szegények, nélkülözők megsegítésére.

A másik fontos szempont az imádság, amelynek közvetlen célja az, hogy Istennel beszélgessünk. Gyakran azon kapjuk magunkat, hogy egyedül beszélünk, hogy imánk erőtlen és nem éri el célját. A közösségben tanult imát mondunk, de privátban saját szavunkkal is imádkozhatunk, de mindig szem előtt kell tartsuk azt a tényt is, hogy ebben a párbeszédben szükségünk van a Szentlélek segítségére.

A harmadik szempont a böjt, amelyet már az ószövetségben is Ezekiel próféta a következőképpen fogalmazott meg: Törd össze a jogtalan bilincseket, és oldd meg az iga köteleit! Bocsásd szabadon az elnyomottakat, törj össze minden igát! Törd meg az éhezőnek kenyeredet, és a hajléktalan szegényt fogadd be házadba. Ha mezítelent látsz, öltöztesd föl, és ne fordulj el embertársad elől! Akkor majd felragyog világosságod, mint a hajnal, és a rajtad ejtett seb gyorsan beheged (Ez 58, 6c-8). Már ebben az ószövetségi szakaszban is az irgalmasság testi cselekedetei köszönnek vissza, amelyek egyben az üdvösség inditékai is. Jézus a végső kihallgatáskor ezeket a szempontokat fogja szem előtt tartani.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…