> A Jézus nevet adták neki - Imalánc.ro
 
1. január, 2022Igehirdetések A Jézus nevet adták neki bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A pásztorok sietve elindultak, és megtalálták Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő Kisdedet. Miután látták, elbeszélték mindazt, amit már korábban megtudtak a Gyermekről.

Aki csak hallotta, csodálkozott a pásztorok elbeszélésén. Mária pedig szívébe véste szavaikat, és gyakran elgondolkodott rajtuk. A pásztorok ezután hazatértek. Dicsérték és magasztalták Istent mindazért, amit láttak és hallottak, pontosan úgy, amint (az angyalok) előre megmondták nekik. Azután eltelt nyolc nap, és körülmetélték a Gyermeket. A Jézus nevet adták neki, mert így nevezte őt az angyal, mielőtt még anyja méhében megfogant volna.

Lukács Evangéliuma 2, 16-21

A Boldogságos Szent Szűz nemcsak az angyalok figyelmes hallgatója, hanem a pásztoroké is, akik elmesélték neki a Gyermek megtalálásának a történetét. A pásztorok egyszerű emberek voltak, akik veszélyes körülmények között éltek. Ezek a veszélyek azonban nem keményítették meg a szívüket, hanem figyelmes hallgatói voltak a karácsony angyalának, aki az Isten dicsőségét hirdette meg nekik.
Mária Istenanyaságának ünnepe az efezusi zsinattól kezdődött el hivatalosan. Két teológiai iskola vitájának lett az eredménye ennek a hittitoknak a véglegesítése. Az alexandriai iskola győzött a hitvitában, amely kimondta Máriáról, hogy Istenszülő. Megint megismétlődik a névadás szokása, János esetében sem az apáról nevezték el a gyermeket, ebben az esetben sem. Jézus neve annyit jelent: Isten megszabadít. Itt konkretizálódik az agg Simeon éneke: Isten nemcsak a választott népet váltja meg, hanem az egész teremtett világot. Jézus születésével nemcsak az emberek, hanem az egész világ megváltása elkezdődött. A körülmetélés nagyon fontos hagyomány volt, mert általa lett valaki hivatalosan a választott nép tagja, ezáltal Istennek lefoglalt személy lett.
Mária Istenanyasága által mindannyian égi pártfogót kaptunk és mindannyiuknak édesanyjává vált.
A polgári év kezdetén lelkünk imádságos koszorúval köszönti Máriát, aki a megváltott embernek a példaképe. Ő mindenben tökéletesen közreműködött Istennek és elfogadta az Istenanyaság kegyelmét. Az egész teremtett világ sóhajtozva várta Mária igen-jét, mert ugyanaz az igen hangzott el a világ teremtésekor. És Mária igen-je által helyreállt az az isteni rend, amelyet Ádám és Éva ősszüleink nem-je által tönkrement. 

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom