> Közel van az Isten országa - Imalánc.ro
 
1. december, 2023Igehirdetések Közel van az Isten országa bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Abban az időben Jézus a következő hasonlatot mondta tanítványainak:

Isten nem várt módon és időben érkezik, ezért minden Vele való találkozás kaland. Nem maradhatunk a komfort zónánkban, hanem ki kell lépjünk belőle, Isten onnan csalogat ki minket.

   Nézzétek a fügefát és a többi fákat! Amikor látjátok, hogy már hajtanak, tudjátok, hogy közel van a nyár. Ugyanígy ti is, amikor látjátok, hogy mindez bekövetkezik, tudjátok meg, hogy közel van az Isten országa.

   Bizony, mondom nektek: Nem múlik el ez a nemzedék, amíg mindez meg nem történik. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim el nem múlnak.

                                                                  Lukács Evangéliuma 21, 29-33

   Példabeszédeiben Jézus gyakran hivatkozott a fügefára. Palesztinában otthonos fa, az életet és boldogságot jelképezi. A terméketlen fügefa ennek az ellentétét jelképezi. Jézus megátkozta a fügefát, mert nem hozott termést. Követelése egyes helyen indokolatlan, hiszen még nem érkezett el a fügeérési időszak. Ezzel az addigi tanítók kudarcát akarta jelezni.

   Lukács más szempontból közelíti meg a terméketlen fügefával kapcsolatos kérdést. Nála az isteni irgalmasság áll a középpontban. (Lk 13,6-9) A vincellér haladékot kér a gazdától. Három év szimbólikus szám, lehetne Jézus három éves nyilvános működésének a száma.

   Isten országa Jézus szerint nem szembetűnő módon érkezik el, mégis olyan változások történnek a természetben és a világtörténelemben, amelyek sürgetni látszanak annak a kibontakozását. Az írástudókat egyenesen megfeddi, mert tudtak olvasni az égi jelekből, de nem vették észre az előttük álló Messiást. Isten országának eljövetele szorosan kapcsolódik a várakozáshoz. Előbb azonban meg kell tisztuljon bennünk az Istenről alkotott illuziónk. Számos mese szól arról, hogy valaki egyedül várja az Istent. Kopogtat egy koldus, elküldi, mert Istent várja. Jön egy ifjú, és megzavarja az illetőt a várakozásában. Valahogy mi is így vagyunk ezzel. Isten közeledik felénk, de nem úgy ahogyan mi előre elképzeltük. Rendkívülire várunk, ezért egyáltalán nem vesszük Őt észre. Isten nem várt módon és időben érkezik, ezért minden Vele való találkozás kaland. Nem maradhatunk a komfort zónánkban, hanem ki kell lépjünk belőle, Isten onnan csalogat ki minket.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda