> Ellenfeleddel szemben légy békülékeny - Imalánc.ro
 
13. június, 2024Igehirdetések Ellenfeleddel szemben légy békülékeny bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz:

Csak akkor áll helyre a lelki egyensúlyunk, ha szívből meg tudunk bocsátani egymásnak, ha el tudjuk engedni a sértést.

Mondom nektek: Ha igaz voltotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juthattok be a mennyek országába.

Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: „Ne ölj! Aki öl, méltó az ítéletre.” Én viszont azt mondom nektek, hogy méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére. Aki azt mondja testvérének: „Te esztelen!”, méltó a főtanács ítéletére. Aki pedig azt mondja: „Te istentelen!”, méltó a kárhozat tüzére.

Ha tehát ajándékot akarsz az oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki testvéreddel. Csak aztán térj vissza, hogy bemutasd áldozatodat. Ellenfeleddel szemben légy békülékeny, amikor még úton vagy vele, nehogy átadjon a bírónak, a bíró pedig a börtönőrnek, és a börtönbe vessenek. Bizony, mondom neked, ki nem jössz onnan, míg az utolsó garast is meg nem fizeted.

Máté Evangéliuma 5,20-26

Jézus nemcsak felsorolja a tízparancsolatot, hanem magyarázatot fűz hozzá. A gyilkosság eredetére hívja fel a figyelmünket. Nemcsak akkor vétkezünk felebarátunk ellen, amikor kioltjuk az életét, vagy meggyilkoljuk, hanem akkor is, amikor lélekben gyűlöljük, rosszat akarunk neki. A gyilkosság a bűnös gondolattal kezdődik, amikor rosszat kívánunk a másiknak, amikor azt kívánjuk, hogy bár ne létezne.

A békétlenség, a felgyűlt harag vezet a háborúskodáshoz és a háborúhoz. Amikor másokra neheztelünk akkor nagy mértékű energiát fogyasztunk el azzal, hogy kordába tartsuk ellenszenves érzéseinket, gyűlöletünket. És az sokszor nem sikerül, mert csak akkor áll helyre a lelki egyensúlyunk, ha szívből meg tudunk bocsátani egymásnak, ha el tudjuk engedni a sértést. Másképpen időzített bombák maradunk, akik bizonytalan állapotban járunk-kelünk, nem tudva mikor ér el egy szikra, hogy kiboruljunk, kiöntsünk az összegyűlt mérget.

Ha nem bocsátunk meg szívből, akkor ítélkezünk, és akkor már Isten felé helyezzük személyünket, magunkat tesszük meg mások bírájává.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…