> Az én házam az imádság háza - Imalánc.ro
 
18. november, 2022Igehirdetések Az én házam az imádság háza bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Amikor Jézus Jeruzsálemben tartózkodott, bement a templomba, és kiűzte onnan a kereskedőket. Ezt mondta nekik:

A nép finom lelke megérezte, hogy Jézus tanításában Isten szólal meg, ezért odaadóan figyelte azt. Tudják, hogy nem úgy tanít, mit az írástudók, hanem úgy, mint akinek valós hatalma van.

„Írva van: »Az én házam az imádság háza. Ti pedig rablóbarlanggá tettétek.«”
Ott tanított azután mindennap a templomban. A főpapok, az írástudók és a nép vezetői az életére törtek. De nem tudták eldönteni, hogy mit tegyenek vele, mert az egész nép odaadó figyelemmel hallgatta (tanítását).

Lukács Evangéliuma 19,45-48

Jézus nyilvánosan felszólalt a Templom előcsarnokában történő pénzváltás, kereskedés ellen. Ez szükséges gyakorlat volt, mert a Templom kincstárába csak zsidó pénznemet lehetett elhelyezni, ezért fontos szerepük volt a pénzváltóknak. Jézus ezt a gyakorlatot elítélte, mert méltatlannak találta az Isten házához.

Jézus a Templom megtisztításának a próbálkozása miatt magára vonja a vallásos vezetők haragját, egészen addig, hogy az életére akarnak törni. Jézus azonban nem enged semmilyen nyomásnak, mert ez a lelkület olyan, mint a romlott kovász, amely az egész tésztát megrontja.

A kultikus tisztaság már az izraelita nép életében is fontos volt. Ez azonban nem változtatott a lelkületen. Ezt a gyakorlatot kellett megtisztítani, új értelmet adni neki. Jézust nem tudják bántani, mert a nép nagy érdeklődéssel figyelte és hallgatta tanításait.

A nép finom lelke megérezte, hogy Jézus tanításában Isten szólal meg, ezért odaadóan figyelte azt. Tudják, hogy nem úgy tanít, mit az írástudók, hanem úgy, mint akinek valós hatalma van. Ezzel a hatalommal nyerte meg Jézus a nép akaratát Isten ügyének. Ma is fontos volna, hogy vallásosságunk ne vegyüljön a világi gondolkodásmóddal, a kereskedéssel, hiszen Isten háza ma sem rablók barlangja, hanem a mennyország kapuja. Persze a hamis Mammonból is lehet barátokat szerezni, de ehhez kiegyensúlyozott lelkület, szabadság kell.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…