20. november, 2020Igehirdetések Az egész nép odaadó figyelemmel hallgatta bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   Amikor Jézus Jeruzsálemben tartózkodott, bement a templomba, és kiűzte onnan a kereskedőket. Ezt mondta nekik: „Írva van: »Az én házam az imádság háza. Ti pedig rablóbarlanggá tettétek.«”

   Ott tanított azután mindennap a templomban. A főpapok, az írástudók és a nép vezetői az életére törtek. De nem tudták eldönteni, hogy mit tegyenek vele, mert az egész nép odaadó figyelemmel hallgatta (tanítását).

                                         Lukács Evangéliuma 19, 45-48

   Jézus azért megy a Templomhoz, hogy visszaadja annak igazi rendeltetését és lefoglalja azt Istennek. A Templom az imdáságnak, Isten tanításának és a kincstárnak volt a helye. Jézus jelképes cselekedetével helyreállította a Templom rendjét. Istennek foglalta vissza, mert eredetileg is az Ő háza kellett volna legyen. Ez a jelképes cselekedet ellentétes reakciókat váltott ki az emberekből. Egyesek megértették a cselekedet igazi motivációját, mások megbotránkoztak, főleg azok, akiknek nagy üzleti érdekeik voltak.

   Jézus jelenlétével szenteli meg a Templomot és újra betölti azt eredeti szerepével. A Templom az Ő jelenlétével lesz igazi szentéllyé. Elsősorban Isten akaratát mutatja be, és helyreállítja az igazi istentisztelet lényegét. Saját magát teszi sarokkővé. és általa Isten minden nép urává lesz.

   Ma is ügyelni kell arra, hogy a templom ne legyen egy közönséges találkozóhely. Hiszen nem azonos a vásárcsarnokkal, a piaci élettel. A templom Isten háza és a mennyország ajtaja, ezért arra kell törekedjünk, hogy a közösség imádságának, Istennel való találkozásának a helye maradjon. Nem illik hozzá a politizálás, illetve a nacionalizmus, hiszen Isten minden nemzetnek az ura. Visszataszító az a  látvány, amikor egy-egy templom tornyában nemzeti zászlókat tűznek ki, ezekkel önkéntelenül is kizárják azokat a népeket, nemzeteket, amelyek nem azoknak a zászlóknak a színeiben tetszelegnek.

   Jézus üzenete ma is időszerű, és arra hív meg minket, hogy ne legyünk szűk látókörűek, hanem nyissuk meg szívünket, lelkünket az istenkereső népek felé. Isten nem csak egy nemzet Istene, hanem minden nemzet közös Atyja.

Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…