> Amit e legkisebbek egyikével nem tettetek, velem nem tettétek! - Imalánc.ro
 
19. február, 2024Igehirdetések Amit e legkisebbek egyikével nem tettetek, velem nem tettétek! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Egy alkalommal Jézus az utolsó ítéletről beszélt tanítványainak:

Az emberség, a testvériesség a legfontosabb tényezője Jézus szerint az üdvösségnek. Ehhez a mérleghez kell viszonyítsuk saját életünket is. Ennek hiányában csak áltatjuk magunkat, de az üdvösség számunkra nincs biztosítva.

Amikor az Emberfia eljön az ő dicsőségében összes angyalának kíséretében, és helyet foglal dicsőséges trónusán, akkor minden nemzet összesereglik előtte, ő pedig elválasztja őket egymástól, miként a pásztor elválasztja a juhokat a kosoktól; a juhokat a jobbjára állítja, a kosokat pedig a baljára.

Azután a király így szól a jobbján állókhoz: „Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot! Mert éhes voltam és ti ennem adtatok; szomjas voltam, és ti innom adtatok; idegen voltam, és ti befogadtatok; ruhátlan voltam, és ti betakartatok; beteg voltam, és ti fölkerestetek; börtönben voltam, és ti meglátogattatok!” Erre megkérdezik tőle az igazak: „Uram, mikor láttunk téged éhezni, hogy enni adtunk volna neked, vagy szomjazni, hogy inni adtunk volna? Mikor láttunk idegenként, hogy befogadtunk volna, vagy ruhátlanul, hogy betakartunk volna téged? Mikor láttunk betegen vagy börtönben, hogy meglátogattunk volna?” Akkor a király így felel: „Bizony, mondom nektek: Amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek!”

Ezután a balján állókhoz szól: „Távozzatok tőlem, ti, átkozottak, az örök tűzre, amely az ördögnek és angyalainak készült. Mert éhes voltam, és nem adtatok nekem enni; szomjas voltam, és nem adtatok inni; idegen voltam, és nem fogadtatok be; ruhátlan voltam, és nem takartatok be; beteg voltam és börtönben sínylődtem: és ti nem látogattatok meg engem!”

Erre ők is megkérdezik: „Uram, mikor láttunk téged éhezni vagy szomjazni, idegenként vagy ruhátlanul, betegen vagy börtönben, és nem siettünk a segítségedre?” Ő pedig ezt feleli majd nekik: „Bizony, mondom nektek: Amit e legkisebbek egyikével nem tettetek, velem nem tettétek!” Ezek akkor az örök büntetésre mennek, az igazak pedig az örök életre.

Máté Evangéliuma 25, 31-46

A mai evangélimban Jézus egy nagyon fontos dolgot tisztáz le.

Sokan abban a tévesésben éltek, hogy bizonyos vallási gyakorlatok, kultikus megnyilvánulások, szabályok betartásával elérhetik az üdvösséget. Ezeknek mondja el, hogy melyek az üdvösség feltételei.

Az irgalmasság testi cselekedeteit tartja az üdvösség elérésének feltételeként. Ezekben kell bizonyítani, és nem egyéb vallási hagyományokban, szokásokban.

Az emberség, a testvériesség a legfontosabb tényezője Jézus szerint az üdvösségnek. Ehhez a mérleghez kell viszonyítsuk saját életünket is. Ennek hiányában csak áltatjuk magunkat, de az üdvösség számunkra nincs biztosítva.

Jézus tovább fokozza az irgalmasság testi cselekedeteinek értékét, amikor azokkal azonosul, akik a segítséget várják, segítségre van szükségük. Csak akkor maradunk meg igazi keresztényeknek, amikor ezeket erényként begyakoroljuk.

Ft. Ráduly István Zsolt, Torda

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…