> Aki elhagyja értem otthonát, testvéreit, nővéreit, atyját, anyját, gyermekeit vagy földjét… - Imalánc.ro
 
16. augusztus, 2022Igehirdetések Aki elhagyja értem otthonát, testvéreit, nővéreit, atyját, anyját, gyermekeit vagy földjét… bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A gazdag ifjú távozása után Jézus így szólt tanítványaihoz: „Bizony, mondom nektek: A gazdag nehezen jut be a mennyek országába. Újra mondom nektek: Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutnia Isten országába.”

   Ennek hallatára a tanítványok igen megdöbbentek, és azt kérdezték: „Hát akkor ki üdvözülhet?” Jézus rájuk tekintett, és így szólt: „Embereknek ez lehetetlen, de Istennek minden lehetséges.” Ekkor Péter megkérdezte: „Nézd, mi mindenünket elhagytuk, és követtünk téged. Mi lesz a jutalmunk?”

   Jézus így válaszolt: „Bizony, mondom nektek: ti, akik követtetek engem: a világ megújulásakor, amikor az Emberfia dicsőséges trónjára ül, együtt ültök majd vele tizenkét trónon, hogy ítélkezzetek Izrael tizenkét törzse felett. Sőt mindaz, aki elhagyja értem otthonát, testvéreit, nővéreit, atyját, anyját, gyermekeit vagy földjét, százannyit kap, és elnyeri majd az örök életet. Sokan lesznek az elsőkből utolsók, és az utolsókból elsők.”

   Máté Evangéliuma 19, 23-30

   A gazdagság önmagában nem jelent bűnt, de gyakran bűncselekmény által tesznek rá szert. A tű fokán átkelő teve hasonlata a legyőzhetetlen nehézséget jelenti, amely a gazdagság nagy veszélye és az anyagi javaktól való függetlenség közt létezik. A gazdag ifjú a ragaszkodása miatt nem tudott megválni hatalmas vagyonától. Neki a parancsok megtartásánál is fontosabbnak bizonyult a saját vagyona. Ezzel azt érzékelteti az evangélista, hogy az ifjú valójában nem volt szabad, mert mindig a feje felett lebegett a választás nehézsége, mert mindennél fontosabbnak tartotta a vagyonát.

   Péter pragmatikus kérdése a minden emberben jelenlevő kérdést taglalja: mi lesz a jutalmunk a lemondásainkért, a szűk út választásáért, a tanítványságért? Itteni nehézségeink kikezdik türelmünket, hűségünket, elköteleződésünket. Legalább egy biztos ígéretre van szükségünk ahhoz, hogy folytatni tudjuk a lelki harcainkat. Krisztus ígérete a végső időkre vonatkozik. A jutalom tehát nem földi, hanem inkább égi.

   Először is megosztja hatalmát követőivel, másodsorban pedig az örök élettel ajándékozza meg őket. Ezek az ígéretek nem a földi létre vonatkoznak. Pontosan ezért a ma embere számára nem vonzóak, sőt semmilyen jelleggel nem bírnak. A ma emberének konkrét, kézzel fogható ígéretekre és jutalomra van szüksége.

   Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…