> Vedd ki és add oda nekik értem és érted! - Imalánc.ro
 
8. augusztus, 2022Igehirdetések Vedd ki és add oda nekik értem és érted! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Galileai útjuk során Jézus ezt mondta tanítványainak: „Az Emberfiát az emberek kezébe fogják adni. Megölik őt, de harmadnapra feltámad.”

   Erre a tanítványok igen elszomorodtak. Amikor Kafarnaumba érkeztek, az adószedők Péterhez fordultak, és megkérdezték: „A ti Mesteretek nem fizet templomadót?” – „De igen” – felelte. Amikor belépett a házba, Jézus megelőzte őt kérdésével: „Mit gondolsz, Simon, a földi királyok kitől szednek vámot vagy adót, fiaiktól vagy az idegenektől?”

   „Az idegenektől” – felelte Péter. Erre Jézus így szólt: „A fiak tehát mentesek. De hogy meg ne botránkoztassuk őket, menj ki a tóra, vess horgot, és az első halat, amelyik ráakad, húzd ki! Nyisd ki a száját: találsz benne egy pénzdarabot. Vedd ki és add oda nekik értem és érted!”

   Máté Evangéliuma 17, 22-27

   Jézus korában és az utána következő időszakban többféle adó létezett. Nincs egészen etisztázva, hogy a szóban forgó adó kimondottan a Templom fenntartására, vagy más célra szolgált. Ismert volt a rómaiaknak fizetett adó, amelyet a Jupiter Capitolinus céljára fordítottak, vagy a jamniai iskola számára fordított adó.

   Jézus nem tanította adócsalásra követőit. Amikor a farizeusok az adó kérdésével akarják kelepcébe ejteni, akkor világosan megfogalmazza a vallási és a világi adók létjogosultságát. Azonban nem akart politikai kérdésekbe belemenni, mert nagyon csuszamlós volt ez a terület, főleg ami a pogányoknak szolgáltatott adó létjogosultságát illete.

   Itt ismét az adó kötelezettségének kérdése merül fel. Jézus azonban nem ellenkezik, nem menti fel magát az adókötelezettség alól, hanem megbízza Pétert, hogy halásszon ki egy olyan halat, amelynek a szájában pénzdarabot talál. Az adófizetés nyomán a beszélgetés a szabadságra terelődik.

   A fiak, a szabad emberek, nem kötelesek adót fizetni, de mivel a követelőzők számára nem tisztázott ez a kérdés, ezért megkapják, amit igényelnek. A fiúság kérdése Szent Pálnál jelenik meg, itt inkább a jamniai iskolától való függetlenséget jelenti.

   Olyan kérdésekre terelődik a téma, mint fiúság, szabadság, adómentesség. Jézus egyszerűen kivonhatta volna magát az adókötelezettség alól, de a megbotránkoztatás elkerülése érdekében hajlik az adófizetésre. Ez viszont nem változtatja meg azt a tényt, hogy a szabad emberek nem kötelesek idegeneknek adót fizetni. Egyszerre kap helyet egy kötelezettségnek a teljesítése és a kiválasztottak szabadsága. Ez viszont nem jelent senki számára kibúvót az állampolgári kötelezettségek alól.

   Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…