> Uram, te mindent tudsz - Imalánc.ro
 
3. június, 2022Igehirdetések Uram, te mindent tudsz bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Amikor (feltámadása után egy alkalommal) Jézus megjelent tanítványainak és velük étkezett, megkérdezte Simon Pétertől: „Simon, János fia, jobban szeretsz-e engem, mint ezek?”

Péter így szólt: „Igen, Uram, te tudod, hogy szeretlek.” Erre Jézus azt mondta neki: „Legeltesd bárányaimat!”
Aztán újra megkérdezte tőle: „Simon, János fia, szeretsz te engem?” Ő azt felelte: „Igen, Uram, tudod, hogy szeretlek!” Erre azt mondta neki: „Legeltesd juhaimat!”

Majd harmadszor is megkérdezte tőle: „Simon, János fia, szeretsz engem?” Péter elszomorodott, hogy harmadszor is megkérdezte: „Szeretsz engem?”, és ezt válaszolta: „Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek!” Jézus pedig ismét ezt mondta: „Legeltesd juhaimat!
Bizony, bizony, mondom neked: Amikor még fiatal voltál, felövezted magad, és oda mentél, ahová akartál. De ha megöregszel, kiterjeszted karjaidat. Más fog felövezni téged, és oda visz, ahova nem akarod.” Azt jelezte e szavakkal, hogy (Péter) milyen halállal dicsőíti majd meg az Istent. Azután még hozzátette: „Kövess engem!”

János Evangéliuma 21, 15-19

Sokan Jézus háromszoros kérdését a szeretet három fajtájával kötik össze. Itt viszont több jelentősége van. Péter hármas tagadására emlékeztet minket, ezért az összhang, Jézus és Péter közti kapcsolat helyreállítása miatt fontosnak tartotta az író, hogy hármas kérdés-sosrozattal tisztázza Péter rehabilitációját.

Mindegyik kérdés megválaszolása után jelen van a küldetés megfogalmazása. Péter legfontosabb feladat a nyáj, azaz a születendő Egyház vezetése és lelki táplálása. Péter vezető szerepe azonban a korának előrehaladtával megváltozik.

Másokra fog támaszkodni, és az általa kijelölt püspökök, munkatársak fogják segíteni munkájában. Az öregség elkerülhetetelnül magával hozza a másoktól való függést. Az embert korlátozza mozgási és öltözködési szabadságában is. Másoktól függ a ruházkodás és az úti cél. Már nem kedve szerint fogja róni az utat, hanem segédjeivel együtt, akik majd az általuk jónak látott útvonalon fogják kísérni az Egyház fejét.

Péter azonban nem éri meg az öregkort, mert vértanúként fog meghalni.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom