8. június, 2021Igehirdetések Ti vagytok a föld sója bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ti vagytok a föld sója. De ha a só ízetlenné válik, mivel sózzák meg? Semmire sem jó többé, mint hogy kidobják és eltapossák az emberek.

Ti vagytok a világ világossága. Nem lehet elrejteni a hegyre épült várost. Lámpát sem azért gyújtanak, hogy aztán a véka alá tegyék, hanem a lámpatartóra, hogy világítson mindenkinek, aki a házban van. Úgy világítson a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jótetteiteket és dicsőítsék Atyátokat, aki a mennyekben van.

Máté Evangéliuma 5, 13-16

     Máté evangélista a só és a fény hagyományos metafóráit építi be Jézus beszédébe. A só nem veszítheti el ízét, itt inkább a só tisztátalanná válásáról van szó. Egy más helyen Jézus a saját tanítását nevezi világosságnak. Az újszövetség kinyilatkoztatása világosságot csal be a bűn által elsötétített világba. A világosság képét először Istenre alkalmazták, később Jézusra is.
     A másik metafóra a házé, amely a hegyen épült. Ennek a háznak jó alapjai vannak, mert a hegy megvédi minden természeti katasztrófától. Az írástudóknak Jézus a saját tanítását hegyen épült városhoz hasonlítja. Az olajlámpás az önmagát feláldozni képes tanítványt jelképezi, aki másokért él. A tanítványság lényekge, hogy sokak megtéréséhez kell kieszközölje. A keresztények, a tanítványok átlátható élete másokat az Atyához kell vezessen, másképpen álkereszténységről beszélhetünk.
     Nemcsak a tanítványok élete, hanem az evangélium is fáklyaként világít az emberek számára, ezért volna fontos, hogy úgy használjuk fel, úgy alkalmazzuk saját életünkben, hogy az közelebb vezessen Istenhez.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom