16. május, 2020Igehirdetések No comments

   Búcsúbeszédében Jézus így szólt övéihez:

   „Ha a világ gyűlöl titeket, tudjátok meg: engem előbb gyűlölt. Ha a világból volnátok, szeretne titeket a világ, mint övéit. De ti nem vagytok a világból, mert kiválasztottalak titeket a világból; ezért gyűlöl benneteket a világ.

   Emlékezzetek vissza tanításomra: nem nagyobb a szolga uránál! Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak. Ha az én tanításomat megtartották, a tiéteket is megtartják. Mindezt miattam teszik veletek, mert nem ismerik azt, aki küldött engem.”

                                                         János Evangéliuma 15, 18-21

   Jézus születésétől fogva az ellentmondás jele volt (Lk 2, 34). Honnan származik a világ Jézus és tanítványai iránti gyűlölete? A bűnből, amely behálóz mindent, minden emberi életet. Egyik beszédében Jézus már utalt arra, hogy a tanítványnak osztoznia kell mesterének a sorsában. Ezt a fajta tanítványságot nem lehet szétválasztani Jézus életétől. Jézus szavai ellentéteket tartalmaznak: gyűlölet-szeretet, üldözés-megtartás. A tanítványság mindig kihívást jelent, mert provokál jelenlétével, életével pedig a jóra ösztönöz.

   Elért sikereit nem magának köszönheti, hanem Jézusnak. Nem a tanítványok tehetsége, rátermettsége eredményezi az elfogadást, hanem Krisztus neve. Ennek a névnek nagy ereje van, hiszen segítségével ördögöket lehet kiűzni, halottakat lehet feltámasztani.

   A küldetés mindig az Atyára kell irányuljon, mert másképpen csak haszontalan öntömjénezés, magamutogatás lesz belőle. Mindig megvan az a lelkipásztori kísértés, hogy a küldött ne azt az üzenetet adja tovább, amely az Úrtól származik, hanem a nép fülét simogató üzeneteket adjon tovább. Ez a feszültség nehezen feloldható, a Szentlélek megvilágosító kegyelme nélkül pedig szinte lehetetlen. A próféták sem voltak népszerűek, mert gyakran az Úr fenyegető, féltő üzenetét kellett továbbítsák a nép és a vezetőség felé.

   Aranyszájú Szent Jánost azért túrták ki Konstantinápolyból, mert a népnek meg merte mondani a királynő bűnös életmódját. Ezzel a stílusával a királyi udvar és a befolyásos emberek kedvét szegte.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom

Keresés a honlapon…
Olvass tovább…