27. február, 2021Igehirdetések Ti legyetek olyan tökéletesek, mint amilyen tökéletes a ti mennyei Atyátok bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

   A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz:

    „Hallottátok a (régi) parancsot: »Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet!« Én pedig ezt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket!

   Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket! Imádkozzatok azokért, akik üldöznek és gyaláznak titeket, hogy gyermekei legyetek mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra és gonoszakra, és esőt ad mind az igazaknak, mind a bűnösöknek.

   Ha ugyanis csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, ugyan mi lesz a jutalmatok? Nem teszik meg ezt a vámosok is? És ha csak a testvéreiteknek köszöntök, mi az, amivel többet tesztek? Nem teszik meg ezt a pogányok is? Ti legyetek olyan tökéletesek, mint amilyen tökéletes a ti mennyei Atyátok!”

                                                 Máté Evangéliuma 5, 43-48

   Az ószövetségi szeretet-parancs további magyarázatra szorult. Az eredeti parancsot úgy értelmezték, hogy erősen etnocentrikus volt. Szükséges volt meghatározni a felebarát és az ellenség fogalmait. Jézus olvasatában mindenki lehet potenciális felebarátunk, az ellenség pedig egy olyan személy, aki valamilyen formában keresztbe tett, illetve megbántott minket. A keresztény elv, hogy nem agresszíven kell az ellenségeiknek ellenállni, hanem bölcsen, keresve a meggyőzés, példamutatás lehetőségeit.

   Jézus világos különbséget tesz a földi jutalom és az isteni jutalom között. Aki szeretteit szereti, azt ők ajándékozzák meg, aki ellenségeit szereti, azt Isten ajándékozza meg. Nem jó példa sem a megalkuvó vámosok magatartása, amely a kompromisszumokat keresi, sem a testvérek kölcsönös tisztelete.

   Tökéletesnek lenni, azt jelenti, hogy Istenhez hasonlítani. Istenen kívül senki sem tökéletes, de az nem azt jelenti, hogy nem kell törekedjünk a jóságra, a teljességre, a szentségre. Minden szentség, tökéletesség forrása Isten. Csakis az a személy tudja elsajátítani, aki elfogadja Isten kegyelmeit a nehézségek időszakában is.

Ft. Ráduly István Zsolt, Kőhalom